Евротройката: Иран е на крачка от атомната бомба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
170
epa09600677 A flag of Iran flies in front of the International Atomic Energy Agency (IAEA) headquarters during a virtual IAEA Board of Governors meeting at the IAEA headquarters of the UN seat in Vienna, Austria, 24 November 2021. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Източник: EPA/БГНЕС

Великобритания, Франция и Германия (“Европейската тройка” за Иран) изразиха загриженост, че продължаването на програмата за обогатяване на уран от Иран може да позволи на Техеран да премине към разработването на ядрени оръжия.

В съвместно изявление на трите страни се казва, че с по-нататъшното обогатяване на съществуващите запаси Иран е възможно да произведе повече от едно ядрено оръжие. Отбелязва се, че натрупването на уран, обогатен с 20% и 60%, ” намалява времето, необходимо на Иран за създаване на първото си ядрено оръжие”.

В същото време “Евротойката” обърна внимание на факта, че “Иран също е натрупал необходимите знания, които са от решаващо значение за производството на ядрени оръжия”.
В изявлението на Обединеното кралство, Франция и Германия се подчертава, че Иран “няма правдоподобно гражданско оправдание за обогатяване на уран, а производството на силно обогатен уран е безпрецедентно за държава без оръжейна програма”.

През 2015 г. Иран и шестте държави – пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия – подписаха ядрено споразумение (JCPOA), според което Техеран трябва да допуска инспектори на МААЕ в ядрените си съоръжения в замяна на стъпка по стъпка на санкции. Иран, в отговор на оттеглянето на САЩ от споразумението през 2018 г. и подновяването на санкционната политика от Вашингтон, се отказа от редица ограничения, предвидени от ядрената сделка, и започна да увеличава нивото и обема на обогатяване на уран.

От април до юни тази година Иран и редица световни сили проведоха шест кръга от преговори във Виена с цел възстановяване на споразумението. След това настъпи пауза в преговорите, но те трябва да се подновят на 29 ноември. Преговорният процес беше спрян по време на президентските избори и формирането на ново правителство в Иран, той трябва да бъде възобновен на 29 ноември.

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов съобщи тази седмица за безпокойството на Русия от нарастващото отклонение на Иран от разпоредбите на ядрената сделка. В същото време той смята, че “необходимо е да се премахнат основните причини, които накараха Иран да се отклони от условията на ядреното споразумение, а именно оттеглянето на САЩ и мащабното въздействие на санкциите на Вашингтон” върху Техеран.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!