Лондончанин получи първото в света око, отпечатано на 3D принтер

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

 

/ iStock/Getty Images

Пациент от Лондон е станал първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, предаде Франс прес, позовавайки се на болницата в британската столица, която извършва интервенцията.

Стив Вързи “ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око”, се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания “Мурфийлдс”.
Използването на 3D печат прави възможно да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

“Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това”, казва пациентът Стив Вързи, 40-годишен инженер от Лондон.
“Когато излизам от къщи, често се поглеждам втори път в огледалото и не харесвам това, което виждам”, споделя още той, и допълва, че новото око, което е тествал по-рано през месеца, е “фантастично”.

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина – тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия. След това те се поставят и оцветяват.

С 3D версията е достатъчно просто сканиране на окото. Софтуерът изгражда триизмерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се произвежда по-бързо, полученото по този начин изкуствено око изглежда по-естествено.

“Надяваме се, че това клинично изпитване ще ни предостави убедителни доказателства за добавената стойност на тази нова технология и разликата, която тя прави за пациентите.

Методът очевидно има потенциал да намали списъците на чакащите”, коментира професор Мандийп Сагу, офталмолог в болницата.

Според “Мурфийлдс Ай Чарити” над 8 милиона души по света имат очна протеза вследствие на деформация, заболяване или травма. Организацията отбелязва, че техниките за производство са се променили малко за петдесет години.
Източник: БТА
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!