Европарламентът подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
54

Защото не е обвързала финансирането и върховенството на закона

Европейският парламент подготвя съдебно дело срещу Европейската комисия, тъй като не е изпълнила задълженията си по регламента, обвързващ върховенството на закона в страните от Европейския съюз с отпускането на финансови средства от еврофондовете. Това се казва в резолюция на евродепутатите, приета днес с голямо мнозинство.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да призове най-късно до две седмици Европейската комисия да изпълни задълженията си по регламента, се казва в приетия документ.

Евродепутатите подчертават, че новият инструмент за обвързване с условията за защита на бюджета на Европейския съюз, е в сила от 1 януари, но Комисията не е предложила никакви мерки според новите правила и не е спазила крайния срок от 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента.

Рискът от злоупотреба с бюджета на общността в страните членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, се казва още в резолюцията.

Евродепутатите настояват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои страни членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на Европейския съюз.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!