Ето къде е блокадата: Земеделският сектор излиза на общонационален протест

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч.

Селскостопанският сектор излиза на национален протест. Причината за него е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. Те ще блокират възлови точки в цяла България.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника.

„Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, заявяват от Инициативния комитет.
Земеделски стопани от Благоевградско имат намерение да блокират кръговото движение на Е-79 и АМ „Струма“.

На две места в Ямболска област се очакват пътни блокади – кръговото кръстовище на Петолъчката и пътния възел между Ямбол и Сливен на автомагистрала “Тракия”. Това обявиха от инициативния комитет.

В протеста на Петолъчката, се очаква да се включат стотици земеделски производители от цяла Югоизточна България. Към земеделците от Ямбол ще се присъединят техни колеги от Сливен, Бургас, Карнобат и Айтос с трактори, комбайни и земеделска техника, съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол Стоян Александров.

По пътищата ще има допълнителни полицейски патрули, информираха от полицията в Ямбол. При посещението си в Елхово вътрешният министър Калин Стоянов призова протестиращите зърнопроизводители да спазват правилата, да не се стига до ескалиране на напрежението и да не се ограничава свободното придвижване на граждани.

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма, предаде NOVA.

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също се запълва с тежкотоварна техника. Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време.

Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

Пет са исканията на Инициативния комитет:
  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим, докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти“, заявяват обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите“, категорични са те.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подаде оставка в неделния ден като съветник на земеделския министър.
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Ръководството на Българският фермерски съюз ще бъде със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.
Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС. “Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни”, каза Георги Стоянов, председател на Българският фермерски съюз. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.
Организаторите предизвестяват, че основни точки в страната ще бъдат блокирани:

Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;
Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „ Борис Гюдеров “), Брезник (ул. „ Ангел Коцелянов “);
Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.
Източник: БГНЕС/БТА, Мира Безус/NOVA
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!