ЕС се отказа от намерението си да блокира доставките на ваксини във Великобритания след остра реакция на Лондон, Белфаст и Дъблин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
135

Брюксел/Дъблин, 30 януари /БТА/

Европейската комисия се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса в Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, в рамките на задействан механизъм за надзор на доставките извън границите на общността. Това се казва в разпространено в Брюксел изявление на Еврокомисията, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Европейският съюз рязко се отметна от плана си да задейства извънредни мерки, заложени в споразумението за Брекзит, за да ограничи износа на ваксини срещу КОВИД-19 през ирландската граница към Обединетото кралство, след като това намерение предизвика остра реакция в Северна Ирландия, Лондон и Дъблин, посочва Ройтерс.
Изявлението на ЕС беше разпространено малко преди полунощ след бурни протести в Лондон, Белфаст и Дъблин. В него се казва, че ще се гарантира, че протоколът за Северна Ирландия, изготвен, за да може границата да стои отворена, нама да бъде нарушен.

ЕС обаче предупреждава, че ако ваксини и активни вещества бъдат насочени към трети държави и извън блока, ще бъдат използвани “всички налични инструменти”.

Ирландският премиер Михол Мартин приветства решението на Еврокомисията да не прибягва до клаузата в Брекзит, засягаща протокола за Северна Ирландия. Ирландският външен министър Саймън Ковини също изрази задоволство, но каза, че случилото се трябва да послужи за урок.

Ковини изтъкна, че протоколът не е нещо, което да може да се използва с лека ръка, а е съществен, трудно постигнат компромис, който защитава мира и търговията в интерес на много хора.
Като част от финализирането на тази мярка Еврокомисията ще гарантира, че протоколът Ирландия/Северна Ирландия няма да бъде засегнат, пише в разпространеното изявление.

Противно на първоначалното си намарение, Еврокомисията “не задейства предпазната клауза”, което би й позволило по изключение да не се съобрази с този протокол за ваксините, предаде АФП.

Причина за първоначалното намерерие на Европейската комисия стана обстоятелството, че британско-шведската компания “АстраЗенека”, която по-рано уведоми ЕС за съкращаване на предплатените от Еврокомисията доставки, доставя във Великобритания три пъти повече дози ваксина, отколкото в държавите от ЕС.

Тази ваксина се произвежда в две предприятия в Белгия и Нидерландия и в две – във Великобритания. Еврокомисията обвини “АстраЗенека” в нарушение на договора и предаване на предназначени за Евросъюза стоки на трети държави, припомня ТАСС .

Източник: Брюксел/Дъблин
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!