ЕС още е на месеци от създаването на ваксинационен паспорт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Сред нерешените въпроси е този дали подобен документ действително ще улесни пътуването и какво ще значи това за посещенията извън блока

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз все още е на месеци от издаването на сертификати за ваксинирани срещу коронавирус, което увеличава риска от нови проблеми за туристическия сезон в блока.

Европейската комисия работи по „създаването на доверена мрежа и дигитална инфраструктура, която ще улесни удостоверяването“ на такъв документ, става ясно от бележка, разпратена до посланиците на страните членки в Брюксел във вторник, видяна от Bloomberg. Европейските лидери са били информирани миналата седмица, че „техническата работа в основата на такава платформа може да отнеме три до четири месеца“, става ясно от бележката с дата 2 март.

Страните членки от блока не могат да се разберат за използването на сертификатите, които ще потвърждават дали техните притежатели са с отрицателен тест, ваксинирани са или се възстановяват от прекаран коронавирус. Зависимите от туризма икономики настояват за въвеждането на подобни паспорти, които ще позволят възстановяването на туризма за поне една част от населението.

Бележката, видяна от Bloomberg, иска от държавите да дадат обратна връзка, преди ЕК да представи законодателно предложение по-късно този месец. Сред въпросите, които все още трябва да бъдат решени, за да е възможно „бързото приемане“ на предложението, е това дали сертификатите ще улеснят пътуването в ЕС и какво ще означава това за пътуванията извън блока.

Също така съюзът трябва да установи и общ подход спрямо „доказването на възстановяване“ от Covid, става ясно от бележката. Все още не е ясно колко дълго човек, възстановил се от болестта, остава имунизиран и дали тялото е устойчиво и на новите щамове.

Страните членки на ЕС се опитват да ваксинират колкото се може повече хора, преди мутации да направят вируса резистентен на наличните ваксини.

По-рано в сряда еврокомисарят по въпросите на индустрията Тиери Бретон заяви, че ЕС иска да увеличи капацитета на производството на ваксини в блока до 2-3 млрд. дози годишно до края на 2021 г.

В интервю за италианското издание Corriere della Sera, цитирано от Ройтрес, той също така призова страните членки да приложат своите ваксинационни политики по-бързо, „тъй като капацитетът за производство на дози расте от седмица на седмица“.

Бретон посочи, че макар да са доставени около 43 млн. дози в блока, поставените досега са 30,2 млн. По думите му поставената цел е до края на март доставките да достигнат 95-100 млн. дози.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!