Джонсън уволни половината министри в кабинета

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
170

Новият британски премиер осъществи най-бруталното разчистване на министри от десетилетия и укрепи връзките с хардлайнърите

Първото изявление на Джонсън каро премиер. Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън не се поколеба дълго. Едва назначен от кралицата за нов премиер в сряда, той се зае да разчиства кабинета. Списъкът на уволнените министри ставаше все по-дълъг и по-дълъг, и скоро стана ясно, че това е най-бруталното разчистване на министри от десетилетия.

Британските медии пишат за „кървава баня“. Повече от половината от кабинета бе заменен, след като Джонсън назначава лоялни към себе си служители. Който е подкрепял противника му Джереми Хънт в дуела за лидерството на торите не срещна милост.
Така например изненадващо бившият министър на отбраната Пени Мордант бе изхвърлена от кабинета, макар че бе смятан за хардлайнер по темата Brexit. Основните проевропейци, включително финансовият министър Филип Хамънд, вече обявиха оттеглянето си, преди да бъдат освободени.

Джонсън дойде на власт с обещанието да обедини партията и страната. Със своите кадрови решения сега обаче прави точно обратното. Той вкара в новото си правит елство хардлайнери по темата Brexit, които при необходимост биха подкрепили и твърд Brexit през октомври.

Според Financial Times Джонсън се е отдал на “забележителен пристъп на политическо кръвопускане”, при който е “разкъсал” екипа на Мей и се е обградил с твърди поддръжници на Brexit. Новият премиер заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на , октомври “без ако или обаче” и извърши правителствена чистка, на фона на която “Нощта на дългите ножове” на някогашния британски премиер Харолд Макмилан през 1962 г. бледнее, отбелязва изданието.

Sun нарича извършеното от Джонсън “Нощта на русите ножове” и изтъква, че новият министър-председател е направил “най-кървавото преустройство, виждано някога, за да изгради военен кабинет, който да постигне Brexit”.

Daily Mail определи действията на Джонсън като “правителствено клане”. Изданието също така обърна внимание на неговата приятелка Кари Саймъндс, която пристигна в премиерската канцелария на “Даунинг стрийт” облечена в розова рокля.

Daily Mirror пише, че Джонсън очевидно е направил своя първи гаф като министър-председател, след като е споделил съдържанието на личния си разговор с британската кралица Елизабет Втора от срещата им в Бъкингамския дворец във връзка с встъпването му в длъжност и съставянето на новото правителство. Той разкрил при обиколка на “Даунинг стрийт” 10, че тя му казала: “Не знам защо някой би искал този пост.”

Бившият мениджър в Deutsche Bank Саджид Джавид, който е новият финансов министър, се счита за добър избор във финансовия център на Лондон. Фен е на бившия премиер Маргарет Тачър и е ултра-либерален. Той ще бъде щастлив да приложи обещаните намаления на данъците на Джонсън. Очаква се той също така да симпатизира на дерегулацията на финансовия сектор. Привържениците на оттеглянето на страната от ЕС мечтаят да построят „Сингапур на Темза”, след като напуснат ЕС.

Доминик Рааб – един от хардлайнерите за Brexit, получи поста на външен министър. Това се тълкува като сигнал, че Лондон ще разчита да втвърди тона спрямо Европа в момент, когато към Джонсън се изпращат послания, че предоговаряне на споразумението е немислимо. Младият Рааб (45 години), който е бил и в министерствата на правосъдието и на жилищното настаняване, получи и статут на Първи държавен секретар.

Прити Пател – един от най-твърдолинейните консерватори и евроскептик, е водещ агитатор за напускане на ЕС (но не и без сделка). Член на консервативната група за приятелство с Израел и като такъв предизвика протоколен скандал (и оставката ѝ) през 2017 г., след като по време на частна почивка в Израел се срещна с официални лица, без да е уведомила за това Лондон и да има мандат за това.

Бен Уолъс поема отбраната. Той бе за оставане в ЕС преди референдума през 2016 г. и смяташе, че Brexit ще застраши с терористични нападения заради намаляване обмяната на информация с ЕС. Уолъс е известен привърженик на “малкото правителство”, което не се меси прекалено в живота на хората и не им налага стандарти, непригодни за тяхната общност.

Лиз Тръс, досега заместник-финансов министър, ще е новият министър на външната търговия. Тя вярва в свободния пазар и твърди, че трябва да се намалят данъците върху доходите и имотните сделки и да се опрости данъчната система, за да се стимулира икономиката. Тя е била счетоводител и икономист, преди да влезе в политиката през 2006 г. и да стане депутат през 2010 г. Привърженик на оставането в ЕС, Тръс си промени мнението след референдума и каза, че Великобритания трябва да напусне, за да преструктурира и подобри икономиката си.

Междувременно, в редиците на опозицията назначенията се окачествяват като „кoшмарен кабинет, пълен с хардлайнери на Brexit”. Според депутата Пит Уилярт от шотландската национална партия „ Доналд Тръмп или Найджъл Фарадж биха се гордели с такива министри“.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!