Продажбите на дребно във Великобритания са потиснати заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Потребителските разходи, които задвижваха икономиката по време на преговорния процес по Brexit, сега показват, че потребителите са по-предпазливи

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания очертават мрачна картина, става ясно от последното проучване на Конфедерацията на британската индустрия, цитирано от Bloomberg.
Почти половината от търговците на дребно се оплакват, че продажбите на дребно през трите месеца до юли се намират на най-ниските си нива от финансовата криза преди десетилетие. 42% от анкетираните посочват, че продават по-малко в сравнение с преди една година. И въпреки че част от разликата през юли идваше от добрите резултати през същия месец на миналата година, когато горещата вълна и Световното по футбол накара хората да харчат повече, то търговците на дребно не се надяват на подобрение през август.
Потребителските разходи, които в голямата си част задвижваха икономиката по време на преговорния процес по Brexit, сега показват, че потребителите са по-предпазливи.

Последните данни излизат само ден, след като Борис Джонсън встъпи официално в длъжността министър-председател на Великобритания и обеща да изведе страната от ЕС на 31 октомври – с или без сделка.

Официалните данни показват, че продажбите на дребно са нараснали с 0,7% през второто тримесечие, което е наполовина по-малко от ръста през предходните три месеца. Очакванията са като цяло икономиката на Великобритания да се свие за първи път от 2012 г.

Юли е бил най-слаб за представянето на универсалните магазини, продажбите на специализираните храни и дрехите.

„Новият премиер трябва да направи всичко по силите си, за да постигне добра сделка за излизането на страната от съюза, като по този начин ще защити работните места и нашата икономика“, коментира главният икономист на Конфедерацията на британската индустрия Рейн Нютон-Смит.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!