Джонсън: ЕС цели да раздели Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
169

Снимка: iStock
Според него прилагането на търговските правила на ЕС заплашва да бъдат наложени по-високи мита върху някои стоки
Премиерът Борис Джонсън обвини Европейския съюз в заплаха за териториалната цялост на Великобритания, като призова депутатите да подкрепят нов законопроект, който според съюза нарушава международното право.

Правителството на Джонсън открито призна, че законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство, ако бъде приет, ще наруши споразумението за оттегляне, подписано с Брюксел, което му позволи да напусне блока. Този ход предизвика буря дори сред собствената му консервативна партия, а яростни евродепутати призоваха Лондон да го оттегли до края на този месец и заплашиха със съдебни действия.

Според споразумението по BREXIT, ЕС ще продължи да има думата относно търговията в Северна Ирландия, с която ще бъде единствената сухопътна граница на Великобритания с блока след 31 декември. Този ход беше направен, за да се гарантира, че границата с Ирландия, членка на ЕС, остава отворена – ключова част от мирното споразумение от 1998 г., което приключи 30 години насилие над британското управление на острова.

Джонсън обаче заяви, че прилагането на търговските правила на ЕС заплашва да бъдат наложени по-високи мита върху някои стоки, които се насочват към провинцията от останалата част на континентална Великобритания.

“Това е неразумно и явно противоречи на духа” на Северноирландския протокол в Споразумението за оттегляне, каза Джонсън.
„Те (ЕС) заплашват да изградят митнически граници в нашата собствена държава, да разделят собствената ни земя, да променят самата икономическа география на Обединеното кралство и да престъпят грубо собствения си ангажимент съгласно член 4 от протокола, с което „Северна Ирландия е част от митническата територия на Обединеното кралство“, добави той. „Не можем да си позволим ситуация, в която самите граници на страната ни да бъдат определяни от чужда сила или международна организация. Нито един британски премиер, нито едно правителство, нито един парламент никога не биха могли да приемат подобно налагане.“

Джонсън определи законопроекта като “законна предпазна мрежа”, даваща правомощия на министрите да “гарантират целостта на Обединеното кралство”.

Той заяви, че “няма абсолютно никакво желание” да използва мерките и те няма да бъдат използвани, ако бъде постигнато споразумение за свободна търговия.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!