Джонсън: Brexit ще се случи много бързо, ако спечелим изборите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Консервативната партия се е отказала от заплахата за Brexit без сделка, съобщава британският вестник Times

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън ще прокара сделката си за Brexit в парламента „много бързо“, ако неговата Консервативна партия спечели парламентарните избори на 12 декември, заяви министър-председателят в интервю за Sunday Express.

Великобритания ще има шанса не само да постигне сделка за свободна търговия с ЕС, но също така може „да се превърне в центъра на страхотен нов стремеж към световна свободна търговия“, ако торите спечелят нов мандат, каза Джонсън, цитиран от Bloomberg. Той обаче не посочи твърда дата за напускане на ЕС от Великобритания, като се задоволи само да обещае период на „просперитет, а не на строги икономии“.

Консервативната партия има подкрепата на 36% от избирателите спрямо 28% за лейбъристите, а либералните демократи, които се противопоставят на Brexit, събират 17%, показва проучване на института ComRes по поръчка на Sunday Express. Допитвания, публикувани в три други британски ежедневника, също дават преднина на торите.
Вчера Джонсън си навлече гневните критики на лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, след като отхвърли призивите да се откаже от сделката си за Brexit и да се насочи към ясно отделяне от Европейския съюз, предава Ройтерс.

Преди време Джонсън обеща за изведе Великобритания от ЕС със или без сделка на 31 октомври, но британските депутати го принудиха да поиска удължаване до 31 януари.
Той обаче се е отказал от заплахата за Brexit без сделка в програмата на своята Консервативна партия за изборите на 12 декември, съобщи вчера вестник Times. Изданието допълни, че вниманието ще бъде насочено към одобряването на сделката за Brexit.
Програмата на Консервативната партия няма да включва и ангажимент към фискални правила, смекчавайки контрола на правителството върху публичните финанси, пише Times.

До този момент фискалните правила, към които се придържаше правителството, предвиждаха бюджетен дефицит под 2% от БВП на страната през финансовата 2020-2021 г.

„Ако Times са прави и Борис Джонсън се откаже от ясно отделяне от ЕС и спечели изборите по този начин, никога няма да бъдем свободни от правилата на съюза“, написа в Twitter лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж. „Сделката просто не е Brexit и не осъществява Brexit“, допълни той.

Днес Фараж заяви, че няма да участва на парламентарните избори следващия месец, като вместо това ще води кампания в цялата страна срещу сделката на Джонсън за излизане от ЕС.

„Мислих много по този въпрос – как ще служа най-добре на каузата Brexit. Дали като опитам да вляза в парламента или като обикалям Великобритания надлъж и на шир, подкрепяйки нашите 600 кандидата и реших, че последното е точният вариант“, заяви Фараж пред ВВС.

Двете основни партии във Великобритания са изправени пред битки на най-малко три фронта – една срещу друга, с твърдолинейната „Партия Брекзит“ и с либералните демократи, стремящи се да получат подкрепата на британците, които се противопоставят на Brexit.

Шотландската национална партия също полага усилия да заличи доброто представяне на консерваторите през 2017 г. на фона на стремежа й към нов референдум за независимост на Шотландия.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!