WeWork преосмисля плановете си за експанзия в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Към момента компанията наема около 372 хил. кв. м офис площи в британската столица

Снимка: Ройтерс

Новото ръководство на WeWork е започнало обхватен преглед на плановете си за експанзия в Лондон след спасителната програма на Softbak Group и преценява дали да продължи с около 28 потенциални офис сделки на втория си по големина пазар, предава Bloomberg.

Сделките, които ще бъдат прегледани, са на различен етап на развитие – от първоначална инспекция на обещаващи имоти до подробни разговори, съобщават запознати с процеса източници. Прегледът повдига въпроси за това какъв процент от офисите в крайна сметка ще наеме компанията, казват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Компанията-майка на WeWork, We Co., възприема умерен подход към експанзията на фона на усилията си да се върне към печалба за първи път и да убеди инвеститорите, че бизнес моделът й ще проработи в дългосрочен план. Компанията за наем на офиси се стреми да намали разходите, след като се отказа от първичното си публично предлагане през септември.

Дори леко оттегляне на WeWork, която е най-големият частен наемател на офиси в Лондон, може да окаже въздействие върху пазара на бизнес имоти в града. Компанията съставлява около 7% от наемните договори в централната част на британската столица тази година и наема около 372 хил. кв. м в града, сочат данни на компанията CoStar Group. Въпреки това процентът на свободните площи в Лондон остава нисък, а конкурентни компании за гъвкави офиси продължават да придобиват площи.
„Лондон винаги е бил фантастичен пазар за нас и ние продължаваме да виждаме силно търсене тук“, заяви говорителка на WeWork в изявление по имейл. „Сега имаме 48 сгради в столицата и обявихме, че ще наемем още 11, включително Helen’s Place в Ситито на Лондон“, за която договорът беше подписан миналата седмица, допълни говорителката.

WeWork си осигури спасителен пакет за 9,5 млрд. долара от SoftBank, като сделката предостави 80% от компанията на японския конгломерат. Тя получи първоначално плащане от 1,5 млрд. долара от SoftBank в края на миналия месец, тъй като щеше да остане без пари до няколко седмици.

Сред имотите, които са обект на преглед, е 5 Churchill Place, бившият дом в Canary Wharf на фалиралата инвестиционна банка Bear Stearns. WeWork води разговори за наемането на етаж и половина от сградата, съобщиха запознати източници.

Екипът за недвижими имоти на WeWork оперира т. нар. затворена система, при която имотните сделки са класифицирани по скала от А – за подписани договори за наем, до Е – за имоти в ранна фаза на преценка. Настоящият преглед е съсредоточен предимно върху сгради с оценка между С и Е, допълват запознатите източници.

Още преди отлагането на IPO-то на WeWork само малка част от обмисляните сделки стигаха до етап на подписване на договор за наем и все още не е ясно как прегледът ще се отрази на процента на сделките, които достигат до финализиране, съобщават източниците.

Разходите за обзавеждането на новите имоти и рекламирането им пред потенциални наематели допринесоха значително за загубите на стойност 2,9 млрд. евро на We Co. през последните три години.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!