ДПС и “Има такъв народ” внесоха проект за създаване на комисия “Буджака”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

 

Движението за права и свободи (ДПС) и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) са внесли съвместно искане за създаване на анкетна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с действията на компетентните органи на полуостров Буджака край Созопол. Това става ясно от страницата на Народното събрание.

В същото време ГЕРБ, които бяха внесли проект за създаване на същата комисия, са го изтеглили от деловодството на парламента.

Темата за Буджака беше предложена от ДПС като реакция срещу създаването на комисия за Росенец по предложение на “Демократична България”. Анкетната комисия за Росенец, проверява фактите и обстоятелствата около имота, свързан с почетния председател на движението Ахмед Доган. В края на месец юли, когато комисията беше гласувана от парламента, от ДПС поискаха същото звено да се занимава и с имотите на Буджака. В местността край Созопол се намира вилата на бизнесмена и издател на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев.

Предложението на ДПС беше отхвърлено от депутатите с аргумента че ще се “разводни комисията”. Политическите сили тогава обявиха, че ще гласуват “за”, ако ДПС направи предложение за отделна комисия.

Впоследствие движението провеждаше консултации с отделните парламентарни групи, но никоя от тях не се подписа под искането. Според правилника на парламента предложение за комисия могат да направят най-малко 48 народни представители, с които ДПС не разполага. Дни по-късно ГЕРБ, чиято парламентарна група е достатъчно голяма, внесоха сами искането за сформиране на комисия “Буджака”. Гласуването й от пленарна зала е вписано в дневния ред на депутатите за тази седмица.

Без предупреждение в първия пленарен ден за тази седмица се оказва, че от ГЕРБ са изтеглили предложението си от деловодството, а ДПС и ИТН са внесли тяхно. Действията и на ГЕРБ, и на ДПС и “Има такъв народ” не са съобщавани пред медиите.

Пред Свободна Европа председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че причината за изтеглянето “са необоснованите предположения, че ДПС искат нещо, а ГЕРБ го изпълняват”.

“ГЕРБ внесе такова предложение, тъй като разполага с повече от 48 депутати. В резултат започнаха всякакви интерпретации, че има договорка за общи действия между ГЕРБ и ДПС”, допълни Атанасова. По думите й, след като в деловодството на парламента се е появил общ проект за същата комисия на ИТН и ДПС, ГЕРБ са решили да оттеглят своя, за да “разсеем всички съмнения за синхрон между нас и Движението за права и свободи”.

Заместник-председателят на парламента Виктория Василева (ИТН) коментира от своя страна, че действията на “Има такъв народ” са консултирани с “Демократична България”. “Казаха ни, че нямат нищо против”, допълни тя и отказа повече коментари.

От “Демократична България” потвърдиха, че са заявили пред колегите си, че ще гласуват в пленарна зала за комисия “Буджака”, но само в случай, че има внесено подобно предложение.

“Казахме, че ще подкрепим създаването на тази комисия, защото искаме да разобличим пропагандната димка, с която прокуратурата, медиите на Пеевски, а също и ДПС, ГЕРБ опитват да размият темата за “Росенец”. Инициирането, обаче на такава комисия, заедно с ДПС, за мен е обслужване на този опит да се подмени темата “Росенец”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
svobodnaevropa.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!