Дончев: Обсъжда се вариант с оставка в края на септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Днес ще има коалиционен съвет и ще се вземе решение, каза вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му този вариант се анализира през последните няколко дни, като при него Народното събрание ще може да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента и зимата, обясни още вицепремиерът. В момента депутатите са в едномесечна ваканция, но в началото на септември ще се върнат на работа.

Той обаче акцентира, че решението дали кабинетът да подаде оставка трябва да бъде взето на коалиционен съвет с „Обединени патриоти“. Според Дончев такава среща предстои още днес. „Този, който го е грижа за държавата и обществото, може да направи ход назад. Партньорите ни обаче мислят по различен начин”, добави вицепремиерът.
Дончев си позволи и да изкаже личната си позиция, а именно, че е по-разумно да бъде подадена оставка веднага, защото това ще успокои обществото и ще отнеме малко от натрупаното напрежение. Той подчерта, че наличието на протести в цялата страна показва, че явно има нещо несвършено достатъчно добре от правителството.
От изказването на Дончев стана ясно още, че е важно парламентът да приеме новите социалните мерки, повишаването на заплатите на хората на първа линия, борещи се с коронавируса, както и да се вземе решение за емитиране на нов дълг.
„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев. По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

За него премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна. Така вицепремиерът отговори на завъртелите се в общественото пространство информации, че именно той може да седне в премиерския стол.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък е несериозен. „Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си три пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

„Всяка форма на насилие е осъдителна”, коментира още вицепремиерът относно напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!