Докладът на Пентагона за НЛО е факт: Какво разкри?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
111

В него няма категорични заключения

Дългоочакваният доклад на Пентагона за НЛО най-накрая е факт. Той описва 144 срещи с въздушни обекти, които не могат да бъдат обяснени.

Озаглавен “Предварителна оценка: Неидентифицирани въздушни явления”, докладът е продукт на Службата на директора на Националното разузнаване (DNI). Той е дълъг девет страници и макар констатациите му да са “до голяма степен неубедителни”, докладът посочва, че има малък брой случаи за срещи с НЛО, които “изглежда са показвали необичайни полетни характеристики или управление”. Те не могат да бъдат обяснени без “научен напредък, който ни позволи да подобрим разбирането си за тях”.

За да проучи явлението, Пентагонът сформира Работна група за неидентифицирани въздушни явления (UAPTF), която изучава няколко срещи с НЛО между 2004 и 2021 година.

UAPTF изследва 144 наблюдения, настъпили през този период от време. Осемнадесет от инцидентите намират място в 21 отделни доклада. Те подробно описват обекти със странни и необясними модели на движение.

“Изглежда, че някои НЛО остават неподвижни при силни ветрове, движат се срещу вятъра, маневрират рязко или се движат със значителна скорост, без забележими средства за задвижване”, се казва в доклада. “В малък брой случаи военните самолетни системи обработват радиочестотна (RF) енергия, свързана с наблюдаваното НЛО.” В доклада се казва, че само едно единствено наблюдение може да бъде обяснено с “висока увереност” – това е голям метеорологичен балон.

В доклада се посочва, че нито едно наблюдение на НЛО, включено в доклада, не е свързано с класифицирана технология в САЩ (има група от хора, интересуващи се от НЛО, които вярват, че са свързани с тайни правителствени технологии).

Според доклада много, но не всички от съобщените наблюдения вероятно биха могли да бъдат отписани като неизправности в оборудването. “Повечето от докладваните случаи вероятно представляват физически обекти, като се има предвид, че по-голямата част от НЛО са регистрирани в множество сензори, включващи радар, инфрачервена светлина, електрооптични търсачи на оръжие и визуално наблюдение”, се казва в доклада. “Различните форми на сензори, които регистрират НЛО, обикновено работят правилно и улавят достатъчно реални данни, за да позволят първоначални оценки, но някои НЛО може да се отдадат на сензорни аномалии.”

Част от проблема е, че много от наблюденията не са записани правилно. “Ограниченото количество висококачествени отчети за неидентифицирани въздушни явления пречи на способността ни да правим твърди заключения относно същността или намерението на НЛО”, се казва в доклада.

Пентагонът се нуждае от повече информация, за да каже какво всъщност се случва. “Въпреки че в свидетелствата имаше голяма променливост и понастоящем наборът от данни е твърде ограничен, за да позволи подробен анализ на тенденциите или моделите, има известна група от наблюдения на НЛО по отношение на формата, размера и особено задвижването”, се казва в доклада, цитиран от VICE. “Наблюденията на НЛО също са склонни да се групират около площадките за обучение и тестване в САЩ, но ние смятаме, че това може да е резултат от фокусирано внимание, по-голям брой сензори от последно поколение, работещи в тези области, очаквания на единицата и насоки към докладването за аномалии. ”

Съществува също така възможността това, което хората виждат в небето, да е резултат от чужди технологични пробиви. Възможно е Русия или Китай да имат модерна технология за безпилотни летателни апарати, за която САЩ не знаят, въпреки че учените са силно скептични към това. По този въпрос докладът казва само, че разследва проблема. “Провеждаме допълнителен анализ, за ​​да определим дали са демонстрирани пробивни технологии”, пише него.

Този доклад представлява първото официално признато разследване на НЛО от правителството на САЩ, откакто ВВС проведоха проекта Blue Book. Неотдавнашният интерес към НЛО беше подтикнат от няколко клипа, показващи НЛО, видяно от пилоти на американския флот.

Този доклад не стигна до много изводи, но даде няколко възможни идеи. “НЛО вероятно няма едно обяснение”, се казва в доклада. “Нашият анализ на данните подкрепя конструкцията, че ако и когато отделни инциденти с НЛО бъдат записвани, те ще попаднат в една от петте потенциални обяснителни категории: безредие във въздуха, природни атмосферни явления, USG или програми за развитие на индустрията, чуждестранни противникови системи и катаклизъм”, а последните в “други.

Докладът също така очевидно търси допълнително финансиране. В него се посочва, че “обяснението на НЛО ще изисква анализ, събиране и инвестиране на ресурси”.

Нямаше и дума за това дали категорията “други” включва извънземни, екстрадиментационни пътници или пътуващи във времето машини. Просто ще трябва да продължим да гледаме небето.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!