Доходите на българите са сред най-засегнатите от COVID в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

54% от европейците искат повече европейски средства за справяне с кризата, сочи проучване на Kantar

Снимка: Архив Ройтерс

България е една от страните в ЕС, в които разпространението на COVID оказва най-голямо влияние върху доходите. Проучване на агенция Kantar, направено по поръчка на Европейския парламент, показва, че според 53% от респондентите у нас коронавирусът вече се отразява върху доходите им, а 26% очакват това да се случи в бъдеще.

Това поставя страната ни на едно от челните места в целия ЕС.
Най-сериозно е отражението на кризата върху доходите на кипърците – 57% съобщават за наблюдаван ефект, а 30% го очакват в бъдеще.

55% от участниците в това проучване в Гърция, Испания и Румъния също отговарят, че новият вирус вече се отразява върху доходите им.

Най-слабо е влиянието в Дания, където едва 17% съобщават за засегнати лични доходи, а 18% очакват, че това тепърва ще се случи. Слаб е ефектът и в Люксембург, страната с най-големи доходи в ЕС, където 19% от респондентите заявяват, че COVID влияе върху доходите им.

Като цяло 39% от европейците виждат ефект от разпространението на болестта върху доходите си. 27% пък очакват това да се случи в следващите месеци. 54% от европейците настояват за по-голям бюджет на ЕС за справяне със ситуацията, показва още проучването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!