“Гардиън”: Брекзит не донесе на Великобритания глобализация и суверенитет, а я лиши от партньори

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

/Поглед.инфо/ С помощта на Брекзит Борис Джонсън се надяваше да може свободно да сключва търговски споразумения на международно ниво без натиск от страна на Европейския съюз, но вместо това загуби влиянието на партньорите, според журналиста от “Гардиън” Рафаел Бар. Под влиянието на САЩ Лондон отказа да сътрудничи с “Хуавей” и предизвика недоволството на Китай, докато премиерът отказва да представи ново стратегическо партньорство с ЕС за обсъждане.

Brexit Theme British UK and EU Flags Background

 

Въпреки че коронавирусът се превърна в основното събитие на 2020 г., това не заличи спомена за миналите години: всички знаят, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, пише журналистът от “Гардиън” Рафаел Бар. Въпреки това, за да се осигури, британското правителство ще похарчи 93 милиона лири за възобновяването на кампанията за Брекзит, особено за онези хора, които имат бизнес с Европа и които имат илюзията, че в бъдеще ще се води толкова лесно, колкото преди. Според журналиста никой не прокарва тези заблуди повече от Борис Джонсън, затова и в новото си изявление правителството призовава да не се обръща внимание на това, което казва премиерът по този въпрос.

Както отбелязва авторът на статията, основният проблем е, че Брекзит може да сложи край на членството на Великобритания в Европейския съюз, но не и на самия Европейски съюз. Докато единственият проблем беше, че страната е част от ЕС, единственото полезно решение беше да се напусне, при това радикалните евроскептици не се притесняваха как след това ще трябва да изграждат отношения с Брюксел. В резултат на подобно високомерие Великобритания няма ясен курс към ЕС, а само желанието да се отърве от него, което вече губи своята актуалност.

Важно е да се раздели стратегическата политика спрямо Европа от правилата за преминаване на границата, плащането на мита и другите регулации, които в момента се обсъждат. В случай на неуспех на преговорите, винаги може да се следват правилата на СТО, но дори и в този случай (икономически нецелесъобразно) въпросът за геополитическите предпочитания на Великобритания остава отворен.

„Бъдещите отношения“ са сега на дневен ред, но Джонсън ограничи дискусията до въпроса за търговията, като заличи от списъка външната политика, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната – темите, които формират международните съюзи. Европейските лидери бяха озадачени от този избор, поради което, изглежда, отложиха обсъждането на по-належащите и важни въпроси в бъдеще в името на квотите за риболов и митническите декларации.

Както обяснява коментаторът на “Гардиън”, позицията на Великобритания е в съответствие с евроскептичната доктрина за недокоснатия суверенитет. От тази гледна точка европейските организации подкопават силата на страната: всяка програма, дори толкова на пръв поглед безобидна, колкото и международната програма за обмен на студенти “Еразъм”, е капан. Целта на новата „глобална“ Великобритания, която е модернизация на старата версия в рамките на ЕС, е, че тя може по-свободно и на равни начала да поддържа отношения с другите световни играчи.
pogled.info

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!