Държавният дълг на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 1961 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
420

Растящият дълг на страната спъва стремежа на Консервативната партия да си осигури победа на следващите парламентарни избори догодина

Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Растящите лихвени проценти и ускорената инфлацията тласнаха държавния дълг на Великобритания до над 100% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП) за първи път от 1961 г. насам. Това е удар върху министър-председателя Риши Сунак, който обеща да го намали, и разби надеждите за намаляване на данъците само месеци преди очакваните парламентарни избори догодина, съобщава Bloomberg.

Мрачният праг от 100% от БВП беше преминат, тъй като държавните разходи надхвърлиха приходите с 20 млрд. паунда през май, което е повече от прогнозите на икономисти и на Службата за бюджетна отговорност (OBR).

През първите два месеца на фискалната година бюджетният дефицит достига 42,9 млрд. паунда – с 2,1 млрд. паунда повече спрямо прогнозата на OBR и почти двойно повече спрямо дефицита за същия период преди година.

Растящият дълг на страната спъва Сунак да реализира големите данъчни облекчения, които според много консерватори са необходими, ако партията им иска да избегне поражение на следващите избори.

Последните социологически проучвания показват, че торите изостават от опозиционната Лейбъристка партия с двуцифрена разлика в подкрепата.

Данните на националната статистическа служба на страната показаха, че преминаването на границата от 100% от БВП се дължи почти изключително на фактори, свързани с инфлационната криза, която накара Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвите от 0,1% на 4,5% през последната година и половина.

Държавната подкрепа за облекчаване на натиска върху домакинствата относно високите сметки за енергия костваха 3,6 млрд. паунда от бюджета, докато индексирането на обезщетенията спрямо инфлацията добави още 2,9 млрд. паунда към разходите за социално подпомагане.

Работническите стачки в публичния сектор доведоха до преразглеждане в посока на горе на споразуменията за трудовите възнаграждения, което надхвърли първоначалните очаквания, като разходите за заплати за май са с 3,4 млрд. паунда по-високи от тези за същия месец на миналата година – до голяма степен поради споразумението между синдикатите и Националната здравна служба.

Разходите за обслужване на дълга, които доведоха до увеличаване на общите разходите, тъй като галопиращата инфлация увеличи плащанията по облигации, обвързани с индекса на цените на дребно, са малко по-ниски (7,7 млрд. паунда) спрямо тези от май 2022  г. Въпреки това размерът им надхвърля очакванията на OBR.

Държавният дълг на Великобритания премина границата от 100% от БВП за първи път от 1961 г. Източник: Bloomberg Държавният дълг на Великобритания премина границата от 100% от БВП за първи път от 1961 г. Източник: Bloomberg

Според анализатори дългът през тази година вероятно ще бъде с 20 млрд. паунда по-голям от прогнозираните от OBR 132 млрд. паунда. Освен ако скокът при пазарните лихви не се обърне, правителството вероятно „ще наруши своите фискални правила“, прогнозира органът.

Правителството разполагаше само с 6,5 млрд. паунда свобода спрямо правилото, което изисква дългът да намалява като дял от БВП до петата година от прогнозата в мартенския бюджет. Всеки процентен пункт увеличение на разходите по заемите добавя около 20 млрд. паунда към дълга, а прогнозите за пазарните лихвени проценти в момента са с около 1% по-високи спрямо мартенските.

Министърът на финансите Джереми Хънт изтъкна, че би било несправедливо „да оставим на бъдещите поколения дълг, който не могат да изплатят“. Той изтъкна, че поради тази причина правителството е взело решения за балансиране на финансите, за да се забави наполовина инфлацията през тази година, „да разширим икономиката и да намалим дълга“.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!