Бумът на имотния пазар на Острова преминава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
307

Тепърва инфлацията и повишаването на лихвените проценти ще се отрази на британския жилищен пазар
Цените на жилищата във Великобритания се покачиха до нов рекорд за четвърти пореден месец, сочат данните на Rightmove. Налице са обаче признаци, че пазарът започва да се успокоява.

През май 2022 г. офертните цени на жилища в страната се повишиха с 2,1% спрямо април, най-високият месечен процент от 2014 г. Това означава увеличение на средната цена на жилищата с 69 275 USD – 10 пъти повече, отколкото през предходните 2 години.

„Очакваме ефектите от нарастващите разходи за живот и нарастващите лихвени проценти да се появят на пазара по-късно тази година. Комбинацията от повече предлагане на жилища и хора, които претеглят това, което могат да си позволят, ще помогне за смекчаване на пазара“, казва Тим Банистър, главен изпълнителен директор на Rightmove.

Сред другите ключови фактори, които се отразяват на пазара на жилища на Острова са средните месечни ипотечни плащания надвишиха наемните плащания за първи път от август. Типичното месечно плащане за купувач на първи дом е нараснало с 13% от декември. Това е само с 11% повече спрямо 10 години по-рано.

На пазара имаше „отчаян“ недостиг на градски къщи с две и три спални, което тласкаше цените нагоре. За първи път индивидуалните купувачи вече изискват 34% депозит, в сравнение с 25% преди десет години.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!