Брюксел вече очаква най-лошото от преговорите с Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
301

Ако не постигнем пробив през седмицата от 7 септември, трудно е да разберем как все пак можем да избегнем бедствие, според дипломат

Главният преговарящ Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Що се отнася до Brexit, Брюксел все още се надява на най-доброто, но очаква най-лошото.

Седмият официален кръг преговори завърши миналата седмица с познатата ни безизходица и взаимни обвинения, които ограничават напредъка, пише онлайн изданието Politico.eu. Оттогава песимизмът нараства в Брюксел заради перспективите пред сключването на сделка с Лондон за бъдещите отношения.

„Ако не постигнем пробив през седмицата от 7 септември, трудно е да разберем как все пак можем да избегнем бедствие”, коментира пред изданието служител на ЕС, пряко ангажиран с преговорите и пожелал анонимност. „Перспективите за такъв пробив изобщо не са добри“, допълва източникът на медията.

Във виртуалните си срещи с представители на страните членки на ЕС главният преговарящ Мишел Барние повтори това послание. Според служител от държава от ЕС Барние е казал, че предвид липсата на напредък в преговорите през лятото „перспективите за сделка са влошени“.
Наесен с песен

Представители на ЕС настояват, че следващият официален кръг от преговори в Лондон през седмицата, започваща на 7 септември, ще бъде от решаващо значение за изключване на сценарий без договор преди преходният период да приключи на 31 декември.

За да стигнат от политическо споразумение навреме, двете страни ще трябва да постигнат поне минимален компромис по най-чувствителните въпроси през следващия кръг, за да фиксират сделката по време на срещата на върха на ЕС през октомври.

Сделката трябва да бъде постигната преди края на октомври, за да бъде своевременно ратифицирана от европейския и британския парламент.

За да се случи това, сега между Брюксел и Лондон има непрекъснат контакт между официалните преговарящи лица, казват служители от двете страни на Ламанша.

По отношение на това, което ЕС вижда като основни проблеми – рибарството и равнопоставеността – и двете страни все още не са на единно мнение. Брюксел настоява, че иска повече яснота относно бъдещите правила за държавна помощ на Лондон, за да гарантира, че Великобритания няма да подкопава компаниите от ЕС в бъдеще. Даунинг Стрийт е решен да има свобода на държавните субсидии за подпомагане на възстановяването от коронакризата и отказва да установи новия си режим според графика на ЕС.

Отказът на Великобритания да участва в преговори по тези чувствителни теми само разгневи още повече европейските столици и засили чувството за единство между 27-те страни членки. По време на срещите си Барние не е получил никакви признаци от националните лидери, които да отклонят курса от настоящия мандат за преговори, който той има.

„Обединеното кралство трябва да донесе конкретни отговори“, написа тази седмица новоизбраният френски министър по въпросите на ЕС Клеман Бон. „Франция и Германия са силно мобилизирани, за да защитят интересите на гражданите и бизнеса на ЕС. Достъпът до европейския пазар означава спазване на нашите правила“, допълва Бон.
И докато има напредък по други аспекти на преговорите, като търговията със стоки и търговията с услуги, ЕС настоява за “паралелност” в преговорите и блокира напредъка в една област, ако не е постигнат напредък в други области. Лондон казва, че това забавя преговорите. ЕС от друга страна вижда в това единствения начин да гарантира, че преговорите не завършват с поредица от мини сделки, които са от полза само за Великобритания.

Участие на лидерите

Длъжностните лица се надяват, че участието на национални и европейски лидери може да предотврати катастрофа. Чувството в Брюксел е, че главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост няма правомощията на премиера Борис Джонсън да прави компромиси.

Някои служители от двете страни на канала разчитат и на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като в момента Германия е председател на Съвета на ЕС.

Засега обаче няма признаци някой лидер – от Джонсън до Меркел и председателя на ЕК, да се включи. На 90-минутна пресконференция в петък Меркел коментира Brexit с точно едно изречение.

В Обединеното кралство тече подготовка за големи смущения на границата и недостиг на храни и лекарства, които ще последват, ако няма сделка. В Брюксел Европейската комисия също се готви да действа в извънредна ситуация.

По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!