Британците са срещу плана на Борис Джонсън за напускане на ЕС на всяка цена

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

Едва 34 процента от анкетираните искат премиерът да осъществи Brexit без сделка на 31 октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Британското общество категорично отхвърля плана на министър-председателя Борис Джонсън Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без сделка, показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. “Индипендънт”, съобщава БТА.

Резултатите обезсилват неговото твърдение, че разполага с мандат да предприеме такава драматична стъпка.
Едва 34 процента от анкетираните искат премиерът да осъществи Brexit без сделка на 31 октомври, ако се налага, докато 49 на сто се обявяват за отлагане на напускането, за пълна отмяна на Brexit или за произвеждане на втори референдум.

Допитването, извършено от BMG Research сред 1515 пълнолетни граждани, показва също, че хората са преобладаващо песимистични към шансовете на Джонсън да договори ново споразумение – едва 19 процента вярват, че той ще успее.

Гласоподавателите предпочитат също, в съотношение 49:39 процента, членовете на парламента да имат последната дума за Brexit, вместо да бъдат изолирани от този процес, както настоява правителството.

Консервативният депутат Гуто Беб заявява пред изданието, като се позовава на резултатите от допитването, че “няма мандат и никога не е имало за Brexit без сделка”. Той изтъква, че през 2016 г. Джонсън е обещал по-добра сделка от настоящата и пита риторично: “Защо да не можем да изпълним това обещание, вместо катастрофата Brexit без сделка и без мандат да бъде извършен по такъв начин?”.

Лидерът на либерал-демократите Джо Суинсън посочва: “Brexit без сделка не трябва да е на масата. Не само че няма подкрепа за това, както показва допитването, но и е невероятно безотговорно за едно правителство да се стреми към нещо, което ще доведе до загуба на работни места, щети за икономиката ни и удар по социалните ни служби”.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!