Британската икономика не е готова за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

Дори ако трусът е ограничен, той би могъл да причини значителен спад на БВП

Снимка: Ройтерс

Британското правителство имаше три години, за да излезе с предложения, които работят по отношение на законната търговия, измамите и контрабандата, но то все още само мънка за доверени търговски схеми, разпознаване на номера и проверки извън границата, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Единствената иновация, идваща от Даунинг Стрийт, бе създаването на алтернативни разпоредби за парламентарен контрол върху процеса на Brexit. Без нещо по-добро, споразумение с ЕС ще бъде невъзможно. И така, фалшивата война на Великобритания за Brexit приключва, отстъпвайки място на релаността.
Икономиката не е готова. През второто тримесечие икономическата продукция се сви с 0,2%. Въпреки че тази цифра е изкривена от временните прекъсвания в автомобилната индустрия, няма нищо, което да подсказва, че същинският темп на растеж не е слаб. Последните показатели за икономическото доверие бяха ужасни и потвърждават, че икономиката на Великобритания е далеч по-изложена на рисковете от Brexit, отколкото останалата част от Европа.

Производителността отново намалява, бизнесът продължава да се въздържа от инвестиции, и има ранни признаци, че забележително силният пазар на труда може би се обръща. Не би бил нужен голям шок, за да се тласне вялата икономика в рецесия.

Внушенията на привържениците на Brexit, че ЕС ще капитулира, защото няма да посмее да рискува с раздяла без сделка, тълкуват погрешно слабостта на заплахите с пистолет, насочен към краката ви.

Колкото по-близък е твърдият Brexit, толкова по-неотложни са въпросите за вероятното му въздействие. Добрата новина тук е, че вече няма нужда от спекулативни икономически модели, прогнозиращи, че напускане без сделка е лоша идея за Обединеното кралство. Доказателствата вече са категорични, че след като Великобритания се насочи към по-решителен разрив с институциите на ЕС, щетите се увеличиха.

Изследване на Английската централна банка (АЦБ) тази седмица изчисли, че Великобритания вече е загубила 3 ​​на сто от националния си доход за трите години след гласуването за излизане от ЕС. Несигурността около Brexit пречи на растежа на бизнес инвестициите през четирите години, откакто парламентът прие закона за референдума за напускане.

Едно от малкото неща, които знаем за твърдия Brexit, освен това, че е изясняващо преживяване, е, че той поставя началото на мъчителни години на преговори с Брюксел. Също така научихме, че търговските войни причиняват повече вреда, отколкото предричат икономическите модели.
Великобритания също трябва да се справи с всякакви непосредствени трусове в края на октомври. Стига домакинствата да не започнат да се презапасяват, голяма част от приказките за недостиг ще се окажат преувеличени, но няма как да се заобикаля факта, че твърдият Brexit възстановява търговските бариери.

Дори властите на ЕС да изберат да не предприемат строг подход към продуктовите стандарти, европейските компании не са готови за усложненията от митническите декларации, като има сериозен недостиг на квалифицирани агенти, които да помогнат. Безпрепятствената търговия в рамките на ЕС зависи от принадлежността към институциите на ЕС. Ако Великобритания излезе от тях внезапно, фериботните компании няма да качват камиони без съоветната документация, търговските потоци ще намалеят значително, а митата ще направят търговията с нисък марж нерентабилна.

Ако сътресенията са ограничени, ще се сбъдне сравнително благоприятният сценарий за 2% спад на БВП, прогнозиран от МВФ. АЦБ предвижда, че по-неблагоприятните сценарии ще доведат до по-голям спад. Така или иначе има всички причини да очакваме бурно икономическо време тази есен.

Естествено ще има монетарен и фискален отговор, за да се смекчи икономическият спад. Въпреки че АЦБ казва, че не знае как ще реагира, тя би трябвало и почти сигурно ще намали лихвите до близо нула от сегашните 0,75%.

Би трябвало да очакваме по-високи държавни разходи и вероятно рязко намаляване на ДДС, тъй като това може да се приложи бързо. Но тези усилия за стимулиране на търсенето са палиативна мярка и няма да направят нищо, за да се противопоставят на основните щети от твърдия Brexit. В крайна сметка ще са необходими по-строги мерки за икономии.

Обединеното кралство има вече тригодишен опит след вота за Brexit. Средната прогноза на независимите анализатори за дългосрочния годишен темп на растеж бе намалена от 2,2% на 1,7%. С превръщането на твърдия Brexit в реалност, очаквайте икономическите перспективи да избледнеят още повече.
По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!