Британският министър на отбраната възнамерява да напусне правителството, а вероятно и политиката

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Бен УолъсСнимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс възнамерява да напусне правителството, а най-вероятно и политиката, през есента, съобщиха „Таймс“ и Скай нюз.

53-годишният Бен Уолъс е най-дълго задържелият се консерватор като министър на отбраната. Той е изключително популярна фигура в редищите на Консервативната партия и неизменно е в кабинета от 2014 година, служил при пет премиери.

Той е водеща фигура сред съюзниците в НАТО за оказване на безрезервна помощ на Украйна.

Новината идва след като кандидатурата на Уолъс за следващ генерален секретар на НАТО се провали и на фона на очакванията през есента премиерът Риши Сунак да направи промени в кабинета си.

Уолъс ще вземе решението най-вероятно следващия месец.

Ако той реши да напусне правителството, той сигурно ще се откаже и от депутатското си място. Между другото неговият избирателен район все едно ще бъде разделен между други, съгласно новата избирателна карта, а Уолъс не е подавал заявка да се кандидатира от друг район. Медиите съобщават, че решението на Бен Уолъс е лично и няма нищо общо с Риши Сунак или с Консервативната партия.

Той е много верен съюзник на бившия премиер Борис Джонсън. Спекулациите около съдбата на министъра но отбраната пораждат и спекулации кой може да бъде негов наследник.

Заместник-министърът на външните работи Ан-Мари Травелиан, бившият министър на отбраната Том Тугендхат и Джеръми Куин, член на кабинета и също бивш министър на отбраната, са сред водещите имена.

Според „Таймс“, Риши Сунак ще се стреми да назначи много лоялен към него съпартиец и това вероятно ще бъде генералният секретар на министерството на финансите Джон Глен.

По публикацията работи: Венцислав Василев
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!