Увеличение на заплатите между 5% и 7% е предложено на над 1 милион работници във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
54

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания на повече от един милион работници в обществения сектор, включително учители, полицаи и лекари, е предложено увеличение на заплатите между 5% и 7%, съобщи правителството.

Според предложенията, полицаите и служителите в затворите в Англия и Уелс ще получат увеличение на заплатите със 7%, докато учителите и младшите лекари в Англия ще получат съответно 6,5 и 6-процентно увеличение. Четирите синдиката в образованието заявиха, че сделката ще им позволи да прекратят трудовия спор. Те допълниха, че ще посъветват членовете си да приемат предложението. Запитан как ще плати за увеличенията, премиерът Риши Сунак отговори, че всичко е въпрос на правилен избор.

“Не става въпрос за съкращения, а само за фокусиране върху заплащането на работниците в публичния сектор, не върху други неща”, каза Сунак и настоя, че промените могат да бъдат направени, “без това да се отрази на работата на хората на първа линия”.

Той също така заяви, че правителството ще събере над 1 милиард паунда чрез “значително” увеличаване на таксите за мигрантите, идващи във Великобритания, когато кандидатстват за визи и таксата, която плащат за достъп до националното здравеопазване.

Увеличението на заплатите на учителите и полицията е планирано от септември тази година, докато увеличението за другите – включително лекари, зъболекари и полиция – ще бъде със задна дата от април. Профсъюзите в здравепозването обаче не се впечатлиха от увеличението от 6%.

Младшите лекари започнаха вчера 5-дневна стачка с искане за 35-процентво увеличение. Сунак каза, че колкото и стачки да се проведат, няма да промени мнението си.

По публикацията работи: Венцислав Василев
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!