Брекзит е променил нагласата на британците за мигрантите?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
826

Към края на 2021 г. във Великобритания са живели 9,6 милиона души, които са родени в чужбина

Към края на 2021 г. във Великобритания са живели 9,6 милиона души, които са родени в чужбина, или 14,5% от населението. През същата година бяха издадени почти един милион визи на хора, които искат да дойдат да работят, учат или живеят в Обединеното кралство. Това са най-високите подобни данни в историята, пише Джон Бърн-Мърдок за Financial Times.

Върнете се към юни 2016 г. и идеята, че Brexit – кауза, изпъстрена с антиимиграционна реторика – ще доведе до по-голям брой чужди граждани, влизащи в Обединеното кралство, отколкото преди референдума, би ви изглеждала фантастична. Но най-вероятно Великобритания ще се окаже точно в такава ситуация през година.

Може би още по-изненадващо е, че увеличението не беше посрещнато с възмущение от милионите, чиито гласове за напускане на ЕС бяха мотивирани предимно от опасения относно имиграцията. Всъщност едно от най-поразителните развития през последните пет години беше разминаването между нивото на имиграция и загрижеността за него. Между 2016 г. и 2019 г. броят на имигрантите в Обединеното кралство като цяло не се промени, но делът на британците, загрижени за имиграцията, спадна от почти половината до един на всеки седем.
Наблюдава се и рязък обрат във възприятието за имигрантите. Преди десет години само един на всеки четирима смяташе, че имигрантите са необходими, за да помогнат за икономическото възстановяване на Обединеното кралство; половината мислеха, че те го възпрепятстват, като отнемат работни места от британците. През 2022 г. тези нагласи размениха местата си.

Повечето британци казват, че симпатизират на мигрантите, пресичащи Ламанша, като подкрепата за възпиращ подход към търсещите убежище е ниска и намалява. Използвайки непопулярна политика за увеличаване значимостта на проблем без текущо решение, правителството рискува само да си навлече беля.
Снимка: Bloomberg.com
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!