Великобритания: Полицията вече може да претърсва граждани и без причина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1638

Решението обяви вътрешният министър, Прити Пател

Снимка: Shutterstock

Правителството на Великобритания премахва ограниченията за полицията за спиране и претърсване на граждани в райони, където се очакват насилствени престъпления, съобщава в. “Гардиън”.

Решението обяви вътрешният министър, Прити Пател, предава news.bg.
Тя поясни, че мярката е в съответствие с член 60 от Закона за наказателно правосъдие и обществен ред и в рамките на стратегията за борба с насилието. Законът дава на полицията права да претърсва хора без основателни причини, когато се очаква сериозно насилие.

Промените засягат и продължителността на мярката, която вече може да бъде в сила за пълните 24 часа на денонощието.

Разрешение за прилагане на новите правомощия вече може да се издава и от заместник-началник на полицията.

Тези мерки обаче предизвикват полемика поради опасенията, че се използват неправомерно срещу чернокожи и други малцинствени групи. Според статистиката до март 2021 г. броят на чернокожите, спрени за претърсване, е седем пъти по-висок от този на белите граждани.
Наскоро Независимата служба за полицейско поведение препоръча тези правомощия да не бъдат давани на полицията.

Пател съобщи, че вследствие на засилване на спирането и претърсването с 85% от 2019 г. насам са иззети около 50 000 оръжия – предимно ножове, от хора по улиците.

Тя подчерта, че подкрепя напълно полицията да използва правомощията, за да могат да бъдат арестувани повече престъпници и да бъде спасен животът на повече хора.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!