Братя Домусчиеви изплуваха покрай скандала с кораба “Верила” и кокаина за милиони

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
749

Корабът “Верила” е регистриран във Валета и плава под малтийски флаг. Собственик на плавателния съд е “Параходство български морски флот” (БМФ). До 2008 г. собственик е Министерството на транспорта, во тогава братя Домусчиеви купуват БФМ. Фирмата, която притежава БМФ е “Кей Джи Маритайм Шипинг”. Справка в Търговския регистър показва, че двамата са част от надзорния съвет на БМФ.

 

ФрогНюз направи опит няколко пъти да се свърже с пресцентъра на БМФ, но от там отхвърлиха обажданията ни.

Представители на ирландската полиция и данъчната служба са претърсили кораба във вторник вечерта, след като акостирал на пристанището в 10:30 ч. същия ден. Според ирландския вестник при операцията са открити между 300 и 500 килограма кокаин на борда на кораба. Наркотиците са били добре пакетирани със спасителни жилетки и джипиес предаватели. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от лодка по-късно.

 

По предназначение плавателният съд е трябвало да превозва зърно от Канада до Ирландия, но се счита, че е тръгнал от Бразилия.

Специалната операция по случая продължава. Тече проверка по подозрение за трафик на наркотици. В момента екипажът на кораба е задържан за разпит.

 

Според изданието “Маритайм екзекютив” и Irish Times все още предстои да се установи чистотата на наркотичното вещество. Според техни източници окончателното количество може да е около 500 кг. Според изданието наркотиците вероятно са с висока чистота, като контрабандистите са планирали да ги смесят.

 

Полицията оценява текущата стойност на конфискацията на най-малко 23 милиона долара.

 

Това е вторият подобен голям удар, който ирландските власти правят през последния месец. През септември друг товарен корабе бе хванат с 2000 кг кокаин. По случая се води досъдебно производство.

 

ФрогНюз

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!