Божанов: Заявяването на нова лична карта ще може да става дори с нещо подобно на селфи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

Снимка БТА/Владимир Шоков

Заявяването на нова лична карта ще се прави през телефона. С квалифициран електронен подпис, сканиране на старата лична карта или международен паспорт, дори със снимане на лицето – не точно селфи, но близко до това – ще можем да получаваме достъп до почти всички електронни услуги.

Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред bTV. Общественото обсъждане на техническата спецификация на мобилната електронна идентификация вече е започнало – средството, с което ще можем да ползваме всички съществуващи и бъдещи електронни услуги чрез регистрация на телефона си.

“Идеята е да бъде лесно и удобно, а не сложно и пълно с бъгове и затруднения. На телефона ще имаме мобилно приложение, с което, например, при влизане сканираме QR код от екрана. Така приложението знае, че сме ние и в системата автоматично се попълват данните ни. След това при заявяване на данни отново сканираме кода, за да подпишем, образно казано, и услугата вече е заявена”, каза той.

По думите му действащата услуга по заявяване на нова лична карта ще може да се прави с телефон без нужда от редене на опашка.

“Няма да трябва физически да ходим никъде. На базата на няколко различни методи: ако вече имаме квалифициран електронен подпис, ако сканираме международен паспорт, дори със сканиране на лична карта и снимане на лицето – не точно селфи, но близко до това – ще можем да получаваме достъп до почти всички услуги”, обясни Божанов.
Той добави, че ако искаме да стигнем до здравното си досие, което е чувствителна информация, ще трябва веднъж да отидем до някое близко гише – било то пощенска станция, община или полицейско управление, където да потвърдят идентичността ни. После всеки свободно ще може да влиза в здравното си досие.

Божидар Божанов заяви, че идеята е приложението да заработи догодина по това време, ако не и по-рано.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!