Борис Джонсън: Подгответе се за напускане на ЕС без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1660

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че няма да има споразумение с ЕС, ако не настъпи “фундаментална промяна” в Брюксел, пише “Гардиън”.

 

Той отправи предупреждението, след като евролидерите обявиха, че сделката зависи от компромисите, които Лондон ще направи.
Джонсън каза, че Лондон трябва да е подготвен за 1 януари 2021 г. в случай, че не сключат сделка с Общността.

По думите му Брюксел не е склонен да позволи сделка като тази между ЕС и Канада.

Ако ЕС се върне “с фундаментална промяна в позицията си”, то тогава Великобритания ще я изслуша, подчерта министър-председателят.

Той предупреди, че Брюксел иска да контролира Обединеното кралство по начин, който е неприемлив за страната.
Джонсън заключи, че Великобритания трябва да се подготви за ситуация като търговските договорености между Австралия и ЕС.

В момента Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС. Те водят преговори за споразумение за свободна търговия от юни 2018 г., но все още не са постигнали.

Според британския лидер бизнесите трябва да са подготвени.
Великобритания може да просперира и без споразумение, убеден е Борис Джонсън.

Той смята, че няма смисъл от допълнителни преговори с ЕС, ако Брюксел не си промени позицията.

“Блумбърг” съобщава, позовавайки се на източник, че ЕС не тълкува предупреждението на Джонсън като сигнал, че Лондон напуска преговорите за Брекзит.

По-късно днес главните преговарящи на ЕС и Великобритания Мишел Барние и Дейвид Фрост ще проведат разговори.

По-рано Ангела Меркел призова Борис Джонсън да продължи преговорите за Брекзит. Тя подчерта, че ЕС се нуждае от компромис.

Ръководителите на страните членки на Европейския съюз се договориха да продължат да преговарят с Великобритания през следващите седмици, за да постигнат ново търговско споразумение, но не по-късно от 31 декември.

Лондон изрази голямо разочарование от позицията на Брюксел.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!