Борис Джонсън обяви пандемията за приключена

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1163

Великобритания премахва почти всички мерки срещу COVID-19

Премиерът по време на изслушването си в парламента. Снимка: EPA/ANDY RAIN

Насред скандала с Partygate в седалището на правителството по време на блокадите британският премиер Борис Джонсън обяви отмяната на повечето мерки в Англия. От 27 януари носенето на маски вече няма да бъде законово изискване, заяви Джонсън пред британския парламент.

„Тъй като коронавирусът става ендемичен, трябва да заменим правните задължения със съвети и препоръки“, обоснова тази стъпка британският премиер. “От утре вече няма да изискваме маски в класните стаи”, заяви консерваторът, цитиран от Ройтерс.

Великобритания ще премахне и ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от къщи, съобщи Джонсън по време на негово изслушване в Камарата на общините на британския парламент.

Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март, заяви Джонсън.

„От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат”, заяви британският правителствен ръководител, добавяйки, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите да изпращат служителите си да работят от вкъщи.

„Поради извънредната кампания за поставяне на бустерни дози Covid ваксини заедно с начина, по който обществеността реагира на мерките по “План Б”, можем да се върнем към “План А” в Англия и да позволим на разпоредбите на “План Б” да спрат от началото на четвъртък следващата седмица“, каза Джонсън пред британския парламент.

Ще бъдат облекчени ограниченията за посещения на домовете за социални грижи.

Скандалите продължават да удрят по имиджа на Джонсън

В сряда министър-председателят се изправи пред парламента, докато опозицията срещу него в неговата Консервативна партия се засилва. Джонсън е подложен на натиск заради множеството партита в седалището на правителството, „Даунинг стрийт“, по време на строгите правила за блокирания. Група депутати от Консервативната партия се обявяват за вот на недоверие към собствения си ръководител на правителството.

Съобщението за облекчаване на мерките се случва по-рано от очакваното и в момент, в който Джонсън се нуждае от положителен имидж. Всъщност правилата трябваше да бъдат преразгледани едва през следващата седмица.

В Обединеното кралство всяка нейна част определя своята здравна политика самостоятелно. Във вторник шотландското правителство обяви, че повечето от съществуващите ограничения ще бъдат отменени от следващия понеделник. Наред с всичко друго, това ще позволи повторното отваряне на дискотеките. Уелс вече обяви подобни стъпки миналата седмица.

От началото на пандемията в Обединеното кралство 152 хил. души са починали в резултат на болестта Covid-19. С появата на омикрон броят на новите дневни случаи в Обединеното кралство се повиши до пик от 200 хил. в началото на януари, но оттогава спадна до по-малко от половината от този брой.

В подкрепа на решенията на правителството Джонсън цитира данни на националната статистика, показващи, че нивата на заразявания намаляват.

Премиерът отбеляза, че ще бъде изготвена дългосрочна стратегия „да се живее съвместно с вируса“ и избягване на бъдещи ограничения, но предупреди хората да бъдат бдителни, защото опасността още не е отминала.

Решение за международните пътувания се очаква през следващите дни.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!