Борис Джонсън: Необходима е голяма коалиция, която да се противопостави на Китай

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
329

Британският премиер обсъди с Джо Байдън голям инфраструктурен проект, конкурентен на китайския “Един пояс, един път”

Джонсън и Байдън са разговаряли по телефона в петък вечерта

Министерството на вътрешните работи в Лондон скоро ще публикува законопроект за шпионажa, който ще улесни изгонването на китайски шпиони от Великобритания
Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън обещаха да създадат глобална коалиция за борба с Китай, като отговор за налагането на санкции срещу британски депутати от двете камари, пише неделното издание на британския вестник The Times, цитирано от Агенция “Фокус”.

Двамата лидери обсъдиха планове за инфраструктурен проект, който да съперничи на стратегията “Един пояс, един път”, използвана от Пекин за разширяване на икономическото и политическото си влияние.

Отделно Министерството на вътрешните работи скоро ще публикува законопроект за шпионажa, който ще улесни изгонването на китайски шпиони от Великобритания. Законодателството ще включва задължителен регистър на чуждестранните шпиони във Великобритания. Ръководителите на службите за сигурност смятат, че китайците имат много повече разузнавачи във Великобритания, отколкото официално заявяват. Законът трябва да улесни изпращането им у дома.

Джонсън разкри конкурентната стратегия на “Един пояс, един път”, когато се срещна с депутати от двете камари на британския парламент, които бяха засегнати от санкциите от Китай, след като подчерта “грубите нарушения на човешките права” в страната. Премиерът покани петима от тях в розовата градина на Даунинг стрийт вчера и изрази своята „пълна подкрепа“ за тях.

Той каза на консервативните депутати сър Иен Дънкан Смит, Нус Гани и Тим Лоугтън, лорд Алтън от Ливърпул и лейбъристката баронеса Кенеди, че Китай „изкупува големи части от развиващия се свят“, включително Африка че според него те попадат „в капана на китайския дълг“.

Джонсън каза: „Трябва да измислим алтернатива, така че страните да имат избор. Западът трябва да направи това.” Премиерът добави, че двамата с Байдън са се договорили по време на телефонен разговор в петък вечерта да отделят стотици милиони лири за инициативата.

Инициативата “Един пояс, един път” на Пекин е многомилиарден инфраструктурен проект, стартиран през 2013 г. от президента Си Дзинпин, включващ инициативи за развитие и инвестиции от Източна Азия до Европа.

epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!