Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39

Георги Киряков: Проблем за ИТН ще е ДПС гласува „за“ кабинета

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес.

Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат пресечни точки за съставяне на общо правителство“.

„Боязливото и кратко заявление на ИТН остави у мен съмнението, че можем да очакваме изненада – може би вариант, който ще бъде доминиран от ИТН, в който министрите в правителството да бъдат определени еднолично от тази партия. Дано да бъда лош пророк.“

Служебният премиер Стефан Янев поздравява председателя на 46-ото НС Ива Митева   Снимка: БГНЕС

Проданов не е оптимист, че ще има правителство при всички положения. По думите му се виждат заявки за подкрепа.

Според политолога в политическите декларации в началото на парламентарната сесия се открояват необходимостта от реформа в съдебната система, състоянието на здравната система, преизчисляването на пенсиите.

Георги Проданов смята още, че в изказванията ясно се чете и задачата за разграждане на „тази почти тоталитарна система, която успя да изгради ГЕРБ в последните няколко години от своето управление“.

По думите му са били дефинирани проблемите с корупцията и формализираните и на практика узаконени отношения между бизнес и политика чрез вкарване на лобистки закони, които не са в интерес на гражданите.

В коментара си за ролята на ДПС за съставяне на следващия кабинет политологът отбеляза:

„ДПС в момента има уникалната възможност да се възползва от самослучващото се очакване, че ДПС е факторът, който реди кабинета на ИТН. Дори това да е абсолютна фикция, фактът, че се повтаря многократно няма нужда да го превръща в истина. Обстрелът към ДПС беше не само от страна на ДБ.“

Снимка: БГНЕС

bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!