Без прецедент – 62 избирателни секции в Германия за изборите на 4 април

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

62 изборни секции за изборите за НС на 4 април разреши германско Федералното министерство на външните работи / iStock/Getty Images
Германското Федерално министерство на външните работи ни информира с вербална нота днес, че дава съгласие за провеждане на изборите за 45-то Народно събрание на Република България на 4 април 2021 година на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

В нотата се уточнява, че не се възразява срещу откриването на избирателни секции в посолството ни в Берлин, в генералните консулства във Франкфурт на Майн и в Мюнхен, и в офисите на почетните ни консули.

По изключение се дава разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства. Германската страна дава съгласие за общо 62 избирателни секции в 51 населени места:

Разпределението по федерални провинции е както следва:

– Берлин – 4 секции (Посолство -3, Български културен институт – 1)

– Баден-Вюртемберг – 13 секции в 11 населени места:
Фрайбург, Хайлброн, Хайделберг, Карлсруе, Констанц, Манхайм (2), Офенбург, Равенсбург, Ройтлинген, Щутгарт (2) , Улм

– Бавария – 11 секции в 9 населени места ( ГК – Мюнхен – 2 ):
Аугсбург, Ландсхут, Мюнхен (3), Ноймаркт, Фюрт, Оберамергау, Пасау, Регенсбург, Вюрцбург

– Бремен – 3 секции в 2 населени места:
Бремен (2), Бремерхафен

– Хамбург – 2 секции в 1 населено място

– Хесен – 5 секции в 4 населени места (ГК – Франкфурт/М – 2)
Дармщат, Франкфурт/М, Касел, Фирнхайм

– Долна Саксония – 3 секции в 3 населени места
Хановер, Папенбург, Вилдесхаузен

– Райнланд-Пфалц – 4 секции в 4 населени места
Кобленц, Майнц, Трир, Вормс

– Шлезвиг – Холщайн – 1 секция в 1 населено място
Ноймюнстер

– Саксония – 2 секции в 2 населени места
Дрезден, Лайпциг

– Саксония – Анхалт – 1 секция в 1 населено място ( Офис на почетния консул)
Магдебург

– Тюрингия – 3 секции в 3 населени места
Аполда, Ерфурт, Йена

– Северен Рейн Вестфалия – 10 секции в 9 населени места
Аахен (Колшайд Херцогенрат), Бон, Дортмунд, Дуисбург, Дюселдорф, Есен, Гютерсло, Кьолн (2), Мюнстер.

От германска страна изрично се посочва, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се дава съгласие за разкриване на избирателни секции, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване.

Осигуряването на обществения ред и сигурността на помещенията, включително задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на COVID-19, в избирателните секции, следва да бъде осигурено от организаторите на изборите.

Припомняме, че на последните парламентарни избори през 2017 г., българските граждани са гласували само в дипломатическите и консулските ни представителства, както и в офисите на почетните консули, а на последните избори през 2019 г. за Европейски парламент – в 24 секции в 21 населени места.

Предвид разрешителния режим и практиката на германските власти за разрешаване на секции извън ДКП само в порядъка на изключенията, даването на съгласие за откриване на 62 избирателни секции е безпрецедентно.

Този резултат е постигнат благодарение на координираните усилия на посолството и генералните консулства на България в Германия, Мрежата на изборните доброволци и множеството местни инициативи и сдружения на българската общност в Германия.

Източник: МВнР
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!