Беше ли сменен Петър Илиев като кандидат-премиер в последния момент?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Доц. Киселова: Причините не са свързани с плагиатство, а с други неща

Обрат в последните часове преди връчването на първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. Вместо тиражирания от медиите и очакван от всички кандидат за премиер Петър Илиев, на „Дондуков“ 2 влезе докторът по философия на правото Пламен Николов, водач на листата на ИТН в Шумен.

Това развитие буквално шокира анализаторите. 30 минути преди церемонията по връчване в сайта КЛУБ Z се появи информация, че лидерът на партията Станислав Трифонов сменя премиера заради съмнения в плагиатство. Според източниците на сайта решението за смяната е взето час преди връчването на мандата. Петър Илиев е преписал буквално от докторската дисертация на друг юрист на от ЮФ на СУ доц. Наталия Киселова, твърди сайтът.

Живеем в медийна среда, живеем и в друга реална. В медийната среда има неща, които могат да се твърдят, в науката и реалния живот тези неща има ред, по който се решават. Всеки от нас – каквото е написал, застава с името си зад него. Не вярвам, че това е причината това да бъде оттеглен доктор Илиев. Това каза за Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод публикациите за съмнения в плагиатство от страна на Петър Илиев, изразени от редица юристи от Софийския университет, които достигнаха и до официалните държавни институции.

Книгата „Компетенцията на НС“ от д-р Петър Илиев излиза през 2015 година, но липсва сред публикациите на преподавателската страница на юриста в сайта на Алма Матер. Шест години по-късно скандалът изплува и сякаш обърна на 180 градуса плановете на ИТН.

По думите ѝ причините са по-скоро други и те са надделели, за да станем свидетели на друг кандидат.

“Ние сме членове на една катедра, публични са всички наши трудове. Каква е причината да бъде оттеглен колегата Илиев, аз не мога да кажа, но виждате, че през последните дни доста зачестиха публикации по различни въпроси. Ако свържем почетното консулство с други дейности, които д-р Петър Илиев има като адвокат, те е трябвало да ги проверят преди това”, каза още доц. Киселова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Така от редовните парламентарни избори на 4 април до днес партията на Слави Трифонов смени трима кандидати за премиер – Антоанета Стефанова, Николай Василев и Пламен Николов, който в крайна сметка получи мандата от държавния глава. Името на Петър Илиев не беше потвърдено официално от ръководството на партията, но по-рано днес е било сведено до останалите парламентарни сили, научи Bulgaria ON AIR. А самият Пламен Николов се появи за първи път на кастинга за политици, проведен от Слави Трифонов през 2018 година.

Номинираният за премиер е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Той е един от водещите експерти на “Има такъв народ” в сектор “Образование и наука”.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов

По публикацията работи: Веселина Йорданова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!