Бен Уолъс създал дипломатически скандал със САЩ като министър на отбраната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

Той заплашил да отмени поръчка за произведени в Америка бойни хеликоптери, предназначени за спецчастите на Великобритания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивен материал “Сънди таймс” пише, че бившият вече британски министър на отбраната Бен Уолъс е обвинен в предизвикване на дипломатически скандал с правителството на Съедините щати, преди да напусне поста си, след като е заплашил да отмени поръчка за произведени в Америка бойни хеликоптери, предназначени за спецчастите на Великобритания.

Бен Уолъс е отправил предупреждението си директно към своя колега от Пентагона Лойд Остин миналия месец, преди да бъде постигната договореност за сделката между министрите в Лондон. Спорът, в който са се забъркали също посланиците на двете държави, е принудил “Даунинг стрийт” да се намеси в опит да намали напрежението. Добре известно е, че Бен Уолъс се надяваше да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО. През юни той призна, че кампанията му се е провалила, след като Джо Байдън отказа да подкрепи кандидатурата му. Миналия месец в интервю за “Сънди таймс” Уолъс публично изрази разочарованието си от липсата на подкрепа от Белия дом.

Сега “Сънди таймс” разкрива, че Уолъс е прекарал последните седмици в офиса си, настоявайки да се анулира сделката, струваща милиарди, включваща закупуване на 14 бойни хеликоптери с далечен обсег на действие Chinook H-47, произведени от “Боинг”.

Американците твърдят, че хеликоптерите ще подобрят бойната готовност на Великобритания и възможностите за съвместни операци със Съединените щати и други партньори от НАТО. Уолъс обаче е започнал да изразява сериозни съмнения по сделката, която му се и видяла доста скъпа, докато неговото министерство изнемогва с ограничен бюджет. Според него парите за хеликоптерите биха могли да се използват много по-рационално и да се направят икономии.

“Сънди таймс” пише, че се предполага, че от “Даунинг стрийт” са се опитали да тушират крайната позиция на министъра и да дадат гаранции на американския посланик Джейн Хартли, че сделката няма да се провали. Източник, пожелал анонимност, е цитиран да казва, че британски служители също са се опитали да уверят американските си колеги, че проблемът ще бъде решен, когато Бен Уолъс напусне правителството. Това стана официално в четвъртък, а на неговото място беше назначен Грант Шапс.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!