Барбадос отваря посолство в метавселената

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Карибите все повече се налагат като дигитален рай за иновации

 

Снимка: Getty

Светът може да се готви да посрещне 2022 г., но една малка държава в Карибите вече е готова за 3022 г.

Когато Барбадос – с население от точно 287 370 души, отвори следващото си посолство, почти всеки на планетата ще може да почука на вратата. Дипломатическата мисия ще се намира в Децентраленд – онлайн свят, или ако предпочитате метавселена, достъпна чрез компютър и очила за виртуална реалност.

Скептиците да си записват: парцел за създаване на имот в Децентраленд бе продаден за 2,43 млн. долара. Gucci, Christian Dior и Ralph Lauren продават виртуални дрехи в 3D светове. Според Grayscale метавселената дава „възможност за приходи за трилиони долари“.

Така че виртуалните посолства са неминуеми, посочва Габриел Абед, човекът зад инициативата за дигитална дипломация на Барбадос.
„Това ще промени начина, по който светът работи“, казва 35-годишният Абед в телевизионно интервю от Дубай, където е посланик (в реалния свят) на страната за Обединените арабски емирства. „Посолството е дреболия. Големият въпрос е какво правителствата могат да правят заедно, когато земята вече не е физическа и ограниченията вече не са част от уравнението“, пита той.

Още преди Facebook да смени името си на Meta през октомври, т. нар. метавселена вече растеше с бързи темпове.

В общи линии метавселената представлява онлайн пространство, където хората могат да общуват в реално време чрез аватари. Децентраленд позволява на потребителите да купуват и продават дигитално изкуство и виртуални парцели „земя“, както и да посещават виртуални концерти с реални изпълнители.

Но според Абед метавселената също така има и по-съществени аспекти, особено за малки, силно задлъжнели страни като неговата.

„Става въпрос за дипломатически паритет. Просто не можем да поддържаме 197 дипломатически мисии по света“, посочва той. „Осъзнаваме, че сме държава на остров от 166 квадратни мили – ние сме миниатюрни – но в метавселената сме толкова големи, колкото Америка или Германия“, казва той.

Мисията на Барбадос по всяка вероятност ще струва между 5000 и 50 000 долара, но всички разходи са покрити от „петцифрено“ дарение от Децентраленд. Други потребители също така предлагат да дарят земя.

„Цената не е толкова лоша“, допълва той. „Това е само частица от това, което ще ни струва физическо посолство“, казва дипломатът.

От Децентраленд не са отговорили на имейли със запитвания за коментар.

По думите на Абед проектът цели и поддържането на връзката на източнокарибския остров със световния технологичен напредък.

„Не искате тепърва да запознавате гражданите си с интернета през 2021 г.“, отбелязва той. „Същото е и с метавселената, не искате да чакате до 2030 г., когато това нещо ще е част от ежедневните социални интеракции, за да започнете да обяснявате какво е“, допълва Абед.

Карибският дигитален рай

Не е изненада, че Карибите са начело на еволюцията към дигитална дипломация, казва Клеве Месидор, съветничка по обществени политики към Blockchain Association.

Бермудските острови активно се позиционират като крипто- и блокчейн център от 2018 г. насам. Бахамските острови пък пуснаха първата в света дигитална валута на централна банка през 2020 г. – само седмици преди тази на Източнокарибската централна банка.

„Винаги е имало здравословна конкуренция на Карибите, когато става въпрос за приемането на новите технологии“, казва Месидор.

Белите плажове на „физическия“ Барбадос. Снимка: Pixabay

Карибите и Западния Атлантик включват над 30 нации и територии, които го превръщат в плодородна почва за „регулаторен арбитраж“ (практика, при която фирми проучват регулаторните различия между отделни пазари в опит да заобиколят неблагоприятните за тях регулации – бел. ред.), казва още тя.

Както казва Абед: „Когато едно правителство каже „не“, се качвате на самолета и летите 10 минути до следващия остров“.

Според Абед успехът на барбадоското посолство може да зависи от това дали и други страни ще се присъединят, така че неговото правителство активно споделя опита си в метавселената с други.

Това обаче няма да е първият път, в който посолства се откриват в дигиталния свят. Швеция и Естония откриха виртуални посолства в Second Life – предшественик на Децентраленд – в началото на новото хилядолетие, но така и не успяха да променят световния ред.

„Може ли да се провали? Има такава вероятност. Може ли да успее? Има по-голяма вероятност за това“, казва Абед за експеримента. „Но като нация ние търсим начини за иноваторство и  преформулиране на бъдещето си. Така че трябва да пробваме новите неща“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!