АЦБ предупреждава за рисковете от криптовалутите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

Бързо растящите криптоактиви може да са заплаха за финансовата система, смята заместник-гуверньорът на централната банка

В четвъртък предстои заседание на АЦБ, на което банката ще вземе решение за размера на лихвения процент. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Криптоактивите като биткойн стават все по-модерни напоследък, въпреки че неголяма част от английските домакинства държи имуществото си под тази форма. Ако цената на криптовалутите спадне рязко, това би могло да има голям индиректен ефект, заяви заместник-гуверньорът на английската централна банка сър Джон Кънлиф, цитиран от BBC.

Той добави, че е необходимо банката да може да се справи с тези рискове.

В интервю в програмата на BBC “Today” сър Кънлиф посочи, че към момента 0,1% от средствата на английските домакинства е в криптовалути. Окло 2,3 млн. души са притежатели на такива активи, а средната сума е около 300 паунда на човек.

Заместник-гуверньорът на АЦБ подчерта, че криптовалутите се „разрастват много бързо“, а хората – като например фондови мениджъри – искат да знаят дали да заделят част от портфолиото си за криптовалути. „Цената им може да се измени значително и може и на теория, и на практика да падне до нула“, предупреди Кънлиф.

„Смятам, че хората се притесняват за момента, в който те [криптовалутите] бъдат включени във финансовата система, когато голяма промяна в цената може наистина да повлияе и на други пазари, както и на вече установените играчи на финансовите пазари“, каза Кънлиф. Той изтъкна, че все още не се е стигнало до този момент, а промяната на стандартите и регулациите отнема време.

„Наистина трябва да си навием ръкавите и да се заемем с това, за да може, когато се превърне в далеч по-голяма тема, да имаме необходимата регулаторна рамка, за да се справим с рисковете“, категоричен бе Кънлиф.
Коментарите на заместник-гуверньора са отправени само ден след публикуването на доклада на АЦБ за финансовата стабилност на Великобритания.

Според данните английските домакинства са запазили „издържливостта“ си въпреки спрените обезщетения за отпуск и други схеми за подкрепа в условията на пандемия. В доклада обаче се посочва, че несигурността, породена от здравния риск и икономическите перспективи, остава. Пандемията все още би могла да има „по-сериозен ефект“ върху икономиката особено като се вземат предвид новите варианти.

Инфлацията в страната се е ускорила до 5,1% през ноември, което представява 10-годишен връх. Според комисията по финансова стабилност в АЦБ рисковете за финансовата система са се върнали на предпандемични нива. „Големите английски банки са достатъчно силни, за да продължат да подпомагат домакинствата и бизнеса, дори в по-тежки сценарии“, казват от банката.

В четвъртък предстои заседание на АЦБ, на което банката ще вземе решение за размера на лихвения процент.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!