България е на трето място по смъртност от коронавирус

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
91

Има три хипотези за тази статистика

Снимка: БГНЕС
Първи резултати от анализа на управлението на пандемията у нас, който беше разпореден от здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Анализът обхваща дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на пандемията.

“Смъртността от COVID-19 е 123,4 на 100 000. България е на 21-во място в Европа по заболеваемост от коронавирус. По отношение на смъртността обаче сме на трето място”. Това каза доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи на брифинг, на който се представя анализът на здравното обслужване на населението в условията на пандемия.

Той уточни, че има три хипотези за тази статистика. “Едната е, че има някакъв уникален фактор, но е очевидно, че няма такъв за България. Втората хипотеза е, че много възможно здравната ни система да се е справила лошо и това се вижда при доста показатели. Третото обяснение е, че има много голяма група хора, които не са се регистрирали и са починали в дома си”, посочи доц. Хинков.
Броят на хоспитализираните за изследвания период е 243 880 души, като 28% от тях са заради коронавирус.

“Медиците от спешната помощ с наличния ресурс са направили максималното, за да помогнат на хората, въпреки тежките условия”, подчерта специалистът.

Той уточни, че общопрактикуващите лекари са се включили във ваксинационния процес през февруари 2021 г., като е имало голям спад в дейностите през март, април и май месец по време на локдауна.

“От доста време назад имаме сериозни проблеми с коефициентите на смъртност. Ние сме държавата с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност сред държавите членки на ЕС”, подчерта той.

Според анализа ние сме водещи при болести на кръвообращението, както и от такива, свързани с мозъчно-съдова дейност.

“Има концепция за предотвратимата смъртност, което означава, че при определени действия от областта на общественото здраве може да се предотврати предвидима смърт”, заяви доц. Хинков.

По думите му и в това отношение България е много по-зле от другите държави в ЕС.

“През 2020 г. средната продължителност на живота намалява с 1,5 години. Ние сме с 6 години по-малък показател от държавите в ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години”, уточни Хинков.

Той добави, че в периода, който са изследвали, общо са починали 166 050 души, като 78% от всички починали са на възраст между 60 и 89 години. “Това е таргетната група за COVID-19. По време на първата вълна на пандемията в края на 2020 г. ситуацията с починалите е била по-тежка от тази през втората вълна, която е от началото на 2021 г.”, коментира специалистът.

“Данните показват, че болестите на кръвообращението и на дихателната система са нараснали от 998 000 на 100 000 през 2020 г.”, каза още доц. Хинков.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!