Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143

Липсата на тези пари влияе върху българската икономика, смята експерт

Българите зад граница започват да изпращат все по-малко пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

Децата на Надежда от 10 години живеят в Лондон. Въпреки кризата, синът и дъщеря ѝ успяват да ѝ пращат пари, за да им помагат.

“Тук какво отиваш в магазина, гледаш първо да погледнеш в портмонето и тогава да купиш. Тук цените са много по-големи, а парите са нищо. Там е много по-добре отколкото тук. Не се знае накъде, кое по-напред да направиш. Там отидеш спокойно пазаруваш”, каза Надежда Йовчева.

За първото тримесечие на тази година обаче получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

“Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България”, заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българи, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

“Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България”, посочи Гълъбинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

По публикацията работи: Красимир Ангелов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!