Българин във Великобритания: ЦИК изпраща неподготвени хора в секциите извън страната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
390

В цяла Европа се подменят дългогодишни членове на СИК с партийни парашутисти

ЦИК изпраща неподготвени хора в секциите извън страната. Когато членовете, включително и председателят, са хора без опит, изборния процес ще стане тромав, може и някои да се откажат да гласуват.

Това коментира специално за ДЕБАТИ БГ Емил Соколов, българин от Екситър, докторант и член на СИК на всички избори от 2014-та година досега.
Той, както и други активни българи зад граница, са възмутени, че буквално една седмица преди изборите, в комисиите се вкарват хора от партийните централи, които нито имат опит, нито са участвали в организацията на изборния процес през годините. Като най-скандално те посочват факта, че промените в списъците на членове на СИК не са станали в началото и трудът на доброволците за отварянето на тези секции е „откраднат“.

До момента изборите винаги са се организирали по един начин. Посолството се свързваше с мен, за да ме помоли да задвижа организацията. Събираха се доброволци, запазваше се зала и толкова. Членовете на СИК в Екситър винаги досега са били доброволци. Партийните квоти никога не са били запълвани. Нямали сме и застъпници. Големите парламентарно представени партии никога не са проявявали интерес към Екситър.

Въпреки че тази година няма да е председател на СИК, е запознат със ситуацията. Прогнозата му е, че в Екситър ще гласуват и българи от съседни градове, тъй като секциите са малко – едва 35 заради Брекзит. Това означава, че това ще е единствената и най-голяма секция в Югозападна Англия. Предположението му е, че именно това е причината от парламентарно представените партии да проявят такъв интерес към изборите там. В същото време неговдува защо никой от тях не е помогнал с организацията.

Това е донякъде нормално, но тук възникват няколко въпроса – защо партийните представители не се представиха още в самото начало, така че да се знае кои са? Защо не помогнаха с организацията и намирането на помещение? Защо седмица преди изборите хората в Екситър разбират, че са отделили време и усилия, а накрая някой случаен ще вземе мястото им в комисията?

За него правилният начин е тези решения да бъдат обявявани още в началото. В момента е предпоставка за хаос и дори може да се определи като „подигравка“ с усилята на местната общност и включително да откаже някои от тях да гласуват. Същевременно с града има чудесна българска общност – будна, мотивирана, интересуваща се от България. Дори съществува българско училище и българска църква.

Жената, която е трябвало да е председател на комисията и е запозната с всички протоколи и процедури, е сменена с мъж, който никой в местната общност не познава. На пръв поглед няма процесуални нарушения, но не е нормално някой да е положил толкова усилия, да е организирал всичко, и в един момент мястото му да бъде заето от непознат, който не е допринесъл с нищо – не е морално, ако не друго.

Той намира внезапният интерес и промените в последния момент в секцията за „странен“. Особено, когато въпросните хора месеци и години преди това не са изявявали желание да участват в предизборната подготовка

Тези избори ще са много оспорвани. Както казах, Екситър като една от големите секции във Великобритания. Явно някой е решил, че доброволците, които с години организират секцията в Екситър, са ненадежни. Разбира се, бяха надеждни до момента, в който всичко беше организирано и готово.

Той очаква това решение да бъде променено, а ЦИК да даде обяснение и да не се допуска да се злоупотребява с хората. Затова и призовава и за активност. Междувременно стана ясно, че подобни случаи има из цяла Европа.
dunavmost.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!