Българи бедстват край Дувър, фалшиви обяви за полети в социалните мрежи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

 

Забраната за транспортни връзки между Великобритания и континентална Европа постави в затруднение близо 350 български шофьори и семействата им, блокирани край Дувър, както и предизвика вълна от съмнителни съобщения за самолетни билети до България.

Българските шофьори, блокирани на британската граница, все още не могат да тръгнат на път, въпреки че в полунощ беше вдигната блокадата на френско-британската граница заради изискването те да имат отрицателен антигенен или PCR тест, информира БНТ. Пред медиата засегнати разказват, че нямат храна и вода, а не могат да си направят тест заради блокираното движение.

Посланикът на България в Лондон Марин Райков каза пред БНТ, че на сайта и във фейсбук-страницата на посолството е качен списък с общо 9 лаборатории в близост, където могат да направят тези тестове. По думите му екипи на посолството са занесли храна и вода на бедстващите, но придвижването им е било затруднено от блокадите.

Българската транспортна компания Eurospeed, която има 54 камиона, блокирани на Острова, съобщи до медиите, че е организирала прибирането на служителите си с частен полет. За камионите на компанията местните власти са осигурили извънредно трасе за придвижване до точка, от която шофьорите ще бъдат извозени до летище “Станстенд”. Очаква се чартърният полет на “Юроспийд” да излети от Лондон и да се прибере днес късно през нощта.

Би Ти Ви пък съобщи за сигнали от български граждани за зачестили обяви в социалните мрежи за набиране на пътници за полети до България. Обявите се появили във фейсбук – групи, където хората обсъждат варианти за прибиране в България като включват имена на авиопревозвачи и цени.

От посолството в Лондон са написали във “Фейсбук”, че не пускат обяви, не посочват цена. Консулската служба изготвя списък на крайно нуждаещи се, изпаднали в бедствено положение. Ако броят им се увеличи, посланикът ще предложи организирането на хуманитарен полет.
По-рано днес правителството реши да възобнови полетите между България и Великобритания като считано от 00 ч. на 24 декември пристигащите в България ще се подлагат на бърз антигенен тест. Подробностите за заповедта на министъра четете тук.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!