Антигенен тест още на летището за всички пристигащи у нас от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
364

Новата противоепидемична мярка влиза в сила от 00:00 часа на 24 декември

Снимка: БГНЕС
От полунощ пристигащите в България с полети от Великобритания ще бъдат проверявани с бърз антигенен тест още на летището, гласи нова заповед на здравния министър. Ако тестът е отрицателен, те ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина на посочено от тях място. При положителен резултат, карантината ще е 14-дневна.

От 00.00 часа на 24.12.2020 г. лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване.

На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

От 1 януари 2021 г. лицата, които не попадат в забраната за влизане и престой у нас, при пристигането си на територията на страната представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в България изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед РД-01-725, издадена днес.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!