Байдън счита ядрените заплахи на Путин за реален риск

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза, казва американският президент

Снимка: ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ се опитват да намерят “изход” за руския президент Владимир Путин и се опасява, че заплахите му да използва тактически ядрени оръжия са реални и могат да доведат до “Армагедон”.

В реч на събитие за набиране на средства за кампанията на Демократическата партия за Сената Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин „не се шегува, когато говори за използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически оръжия”, предава Bloomberg.

„Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза”, каза Байдън. Той оспори и руската ядрена доктрина, като предупреди, че използването на тактическо оръжие с по-малка мощност може бързо да излезе от контрол и да доведе до глобално унищожение.

„Той не се шегува, когато говори за потенциална употреба на тактически ядрени оръжия или биологични и химически оръжия, защото армията му, може да се каже, е значително по-слабо ефективна”, добави Байдън. „Не мисля, че има такова нещо като възможност лесно да се използват тактически ядрени оръжия и да не се стигне до Армагедон“.
Путин поднови ядрените си заплахи, когато обяви анексирането на украински територии, част от които Русия не контролира, и с призоваването на 300 000 резервисти за подсилване на отслабващата си инвазия.

„Когато териториалната цялост на нашата страна е застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ”, заяви Путин в телевизионно обръщение. „Това не е блъф“.

Коментарите на Байдън са в контраст с тези на съветника му по националната сигурност Джейк Съливан, който миналата седмица заяви, че САЩ разглеждат заплахата на Русия да използва ядрени оръжия като последната от поредицата подобни предупреждения, които Путин използва от началото на инвазията през февруари.

„Понастоящем не виждаме индикации за предстоящо използване на ядрени оръжия”, заяви Съливан. „Разбира се, следим това внимателно и оставаме в тесни консултации със съюзниците и партньорите“.

Все пак Съливан добави, че САЩ ясно са заявили, че ще има тежки последици, ако Русия използва ядрени оръжия. Вашингтон продължавал да приема заплахата сериозно.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!