Байдън пристигна в Лондон за погребението на кралицата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
146

Той е придружаван от съпругата си Джил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Лондон, където утре ще присъства на държавното погребение на британската кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Самолетът на американския президент кацна на летище “Станстед” северно от британската столица снощи, констатира фоторепортер от агенцията.

Днес следобед (20 ч. българско време) Джо и Джил Байдън ще се поклонят пред ковчега на Елизабет Втора, който е изложен в Уестминстър Хол. Не е ясно дали тогава потокът от хора, които идват да се простят с покойната британска кралица, ще бъде спрян, за да бъде гарантирана сигурността на американския президент. При бденията на децата и внуците на Елизабет Втора, вчера и днес, опечалените продължаваха да преминават край ковчега, отбелязва АФП.

Тази вечер президентът на САЩ ще присъства в Бъкингамския дворец на прием, който ще бъде даден от новия британски крал Чарлз Трети за чуждестранните лидери, които започнаха да пристигат в Лондон.

Утре Байдън ще бъде сред 2-те хиляди гости, сред които много държавни ръководители, поканени да присъстват на държавното погребение на покойната британска кралица в Уестминстърското абатство. Церемонията ще започне в 13 ч. българско време.

За Чарлз Трети поредицата дипломатически прояви около погребението започна вчера със среща с представители на 14-те страни от Общността на нациите (преди Британската общност), на които британският монарх официално е държавен глава. Сред тях са Канада, Австралия и Нова Зеландия. Елизабет Втора бе много привързана към тази организация, която сега обаче е разклатена от изкушението на някои страни, по-конкретно от Карибския басейн, да станат републики, отбелязва АФП.

Лондон междувременно се подготвя трескаво за първото държавно погребение във Великобритания от това на Уинстън Чърчил през 1965 г. Полицейската операция ще бъде по-голяма от тази за охраната на летните олимпийски игри в британската столица през 2012 г.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!