40 хил. животни в най-големия свинекомплекс в България ще бъдат умъртвени

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

Ново огнище на свинска чума е установено от служителите на БАБХ във свинефермата в село Бръшлен

 

Снимка: Pixabay
Близо 40 хил. животни ще бъдат умъртвели в село Бръшлен по разпореждане на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Мерките се взимат заради потвърдени положителни проби на свинска чума. Новият случай на болестта ще задържи обявеното бедствено положение в Русенска област, съобщиха от БАБХ днес, цитирани от БНТ.

Мерките по ограничаване на разпространението на заразата са взети незабавно, като се очаква още днес да стартира дейността по евтанизиране на всички животни в свинекомплекса. Загробването на умъртвените животни ще се извършва в специално обособени от органите места, така че да бъде преустановено разпространението на заразата.

Районът, в който се намира свинекомплекса, се охранява от полицията. Проверки се извършват на входовете и изходите на селото.

В 10-километровата карантинна зона на новото огнище попада още едно населено място, в което се намира друг свинекомплекс, този в село Юделник. Все още не е изяснено дали заразата е достигнала до там, но е забранено да се транспортират и да се търгува с тях.

Продължава умъртвяването на животни и във фермата в село Николово, където до момента са убити 1450 свине, от общо 17 хиляди. Ограничен е достъпът на външни лица в района и се изпълняват стриктно наредбите в случаи на бедствено положение.

В Област Плевен също е обявено бедствено положение от днес до 31 юли. Мерките са предприети в следствие на откритите положителни проби на африканска чума по свине в частните стопанства, намиращи се в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Случаите на заразени животни се увеличават и във Враца, Монтана и Свищов.

Служителите от Агенцията по безопасност на храните ще продължат проследяването на месото от заразените участъци и проверките по разпространение на заразата. Това, което се намира като продукция в кланиците в момента или ще бъде подложено на термична обработка, за да бъде елиминирана опасността от разпространение на заразата, или ще бъде унищожено изцяло.

От БАБХ обявиха, че затягат контрола над свинефермите на територията на цялата страна.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!