2022: годината на хаоса във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

Трима министър-председатели, рецесия, тежки политически драми – британците преживяха една хаотична и трудна година

Снимка: Shutterstock

Когато в началото на септември кралицата назначи Лиз Тръс на поста министър-председател, тя може би си е мислела, че с края на Борис Джонсън е дошъл краят на тези осем хаотични месеца.

Самата тя се сбогува с този свят само няколко дни по-късно. Заклетите монархисти навярно изпитват облекчение, че на Елизабет Втора не ѝ се наложи да изживее остатъка от тази година. Защото положението се влоши още повече – и то със спиращо дъха темпо.

Кризите се задълбочават, а проблемите стават все повече

Грандиозният провал на Тръс само 31 дни след погребението на най-дълго управлявалия монарх в британската история даде началото на поредица от малки и големи катастрофи. Истинските причини обаче са много по-дълбоки и се коренят в Консервативната партия, която е напълно изтощена и обезличена от постоянните вътрешни борби. С Риши Сунак, третият министър-председател само за една година, начело на правителството застана много по-рационален човек. Но дори и той няма решения за настоящите икономически проблеми, които се трупат един върху друг след Брекзит. Само един пример: от средата на декември Обединеното кралство преживява най-голямата вълна от стачки от 80-те години насам. Железопътни работници, пощальони и дори медицински сестри и служители на спешна помощ протестират срещу правителството, което е вкарало страната в рецесия, която по същество е домашно производство.

Сунак бе принуден да загърби предишните обещания на торите

След като пое поста на “Даунинг стрийт” в края на октомври, Сунак беше колеблив. Когато Тръс обяви, че ще намали данъците с 45 млрд. паунда, основно за хората с високи доходи, пазарите се сринаха. Сунак нямаше друг избор, освен да обяви 180-градусов завой веднага след встъпването си в длъжност.

Вместо данъчни облекчения той планира увеличаване на данъците и допълнителен пакет от мерки за икономии в размер на над 55 милиарда евро, които ще засегнат най-вече обществените услуги. Политика, която повече прилича на строгите икономии на Дейвид Камерън. Последният реално избран министър-председател на консервативната партия Борис Джонсън дойде на власт през 2019 г. с обещанието да подобри финансовото състояние най-вече на бедния Север. Сега Сунак дори не споменава тази тема. Но той няма и друг избор – пазарите са толкова разклатени след приключението на Тръс, че възможностите да изпълни обещанията на предшествениците му са крайно ограничени.

Икономии вече почти не са възможни

Политиките на Сунак се сблъскват с няколко проблема едновременно. От една страна, неговият завой във фискалната политика изнервя десните тори, които са категорично против вдигането на данъци с цел стабилизиране на държавните финанси. Това допълнително отслабва и без това нестабилната позиция на Сунак в партията.

От друга страна, на Oстрова вече няма откъде да се спестява. Обществените услуги и националната здравна система от години са oголени до такава степен, че всяко по-нататъшно финансово съкращение в условията на огромна инфлация застрашава самото им съществуване. Настоящите стачки показват това съвсем ясно. Последният опит на Сунак да постави профсъюзите на колене едва ли ще се увенчае с успех, ако стачните действия продължат да се разрастват. След няколко резки промени в курса през последните седмици това е поредният обрат, който по-скоро ще навреди на Сунак в политическо отношение.

Думата, започваща с “Б”

Да не забравяме Брекзит. Независимата Служба за бюджетна отговорност наскоро изчисли, че напускането на ЕС вече струва на британската икономика четири процента от нейния брутен вътрешен продукт, като тенденцията е тази сума да нараства. В краткосрочен и средносрочен план конструктивният подход към отношенията с ЕС би бил най-бързият начин поне частично да се намалят щетите, нанесени на британската икономика от Брекзит. И тук обаче премиерът продължава да се намира в плен на своята партия, за която всяко сближаване с ЕС, колкото и незначително да е то, остава равносилно на смъртен грях.

Одобрението към торите е на дъното

Встъпването на Сунак в длъжност не успя да спаси катастрофалния рейтинг на консерваторите. Ако сега се проведат нови избори, торите ще бъдат почти изцяло заличени от политическата сцена в повечето части на страната. Това също отслабва способността на Сунак да строи редиците в партията. Тринадесет депутати от консерваторите вече обявиха, че ще подадат оставка преди следващите избори, а много други се оттеглиха и вече си търсят нова работа.

Коронацията на Чарлз ще бъде рядък повод за празнуване

В сравнение с обърканата ситуация на “Даунинг стрийт” смяната на властта в двореца, който се намира само на няколкостотин метра от парламента, премина сравнително спокойно и успешно. Дори демонстрациите на Хари и Меган в Нетфликс не успяха да разклатят одобрението за новия крал Чарлз Трети. Коронацията му през май вероятно ще бъде един от малкото моменти през следващата година, когато британците отново ще имат повод за празнуване. Те трябва да се възползват максимално от него, защото на Обединеното кралство му предстоят тежки времена.

Автор: Анете Дитерт
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!