15 години от приемането на България в Европейския съюз

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
125

В 00:00 часа днес се навършват точно 15 години от официалното членство на България в Европейския съюз.

Членство, което извоювахме с много усилия и което всекидневно защитаваме. Да си част от едно семейство носи отговорности, но и усещането за подкрепа, каза по повод годишнината премиерът Кирил Петков във видео, разпространено от МС.

 

“Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности, но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане. Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз”, заяви Кирил Петков.

Той пожела 2022 година да бъде едно ново начало, ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

“Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже. Само заедно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи”, допълва премиерът Кирил Петков.

Според професор Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРНН, през тези години е възпитано цяло ново поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещите центрове в света.

“Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 година. Това беше признание за това, че българският интелект и дух винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа”, добави Леандър Литов.
bntnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!