Жертви, вандализъм, коктейли Молотов – бунтове има в цяла Америка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
208

2500 войници от националната гвардия ще бъдат изпратени в Минеаполис

 

Снимка: БГНЕС
За четвърта поредна вечер, хората, разгневени от смъртта на Джордж Флойд, протестират по улиците на Америка. В някои щати, шествието бе мирно, ала в други ситуацията бързо излезе извън контрол.
В Минеаполис ще бъдат изпратени 2500 войници от националната гвардия, за да се справят с протестиращите, които и тази вечер се готвят да излязатпо улиците, а Доналд Тръмп настоя там да бъде изпратена част от американската армия. През изминалата вечер в Минеаполис бяха арестувани 50 души, а губернаторът на града заяви, че “ситуацията е изключително опасна”. Източници информират, че се е стреляло срещу полицаи из града, но ранени няма.

В Оукланд, щата Калифорния, двама служители на Федералната служба бяха простреляни. Единият от тях е издъхнал по-късно от раните си. В Детройт 19-годишно момче бе убито, след като неизвестен мъж стреля по протестиращите. Той избягал със сив Dodge Durango. А по-рано през деня е арестуван един протестиращ, който се опитва да прегази полицаите с колата си.

Най-малко 7 500 протестиращи са излезли по улиците на града, за да протестират след смъртта на Джордж Флойд, съобщи полицейското управление в Оукланд пред CNN.Протестиращите са нанесли щети в целия град. Има съобщения за вандализъм, кражби от търговски обекти, възникнали пожари и нападения.

Няколко души бяха арестувани и на протест в Лас Вегас. В Лос Анджелис един полицай е бил ранен и откаран в болницата, друг имал нужда от помощ, след като е ударен с бутилка. Портланд обяви ситуацията за “бунт”, а в Хюстън бяха арестувани 200 души след като четирима полицаи са ранени, а осем полицейски коли бяха унищожени.

Коктейли “Молотов” са били хвърлени върху полицейски ван в Бруклин. Според свидетелите, кола се приближила към полицейския ван и мъжът, който я управлявал, хвърлил бутилката с взривните вещества вътре.

Във Финикс протестиращите също започнаха да чупят стъклата на малки бизнеси, да разграбват стока и да вандализипат коли, паркирани на пътя. Арести имаше и в Линкълн, Небраска, като властите се заканиха, че ще пратят в ареста всеки, който нарушава реда.

В Атланта протестиращите нападнаха голям търговски център и започнаха да рушат и да грабят скъпите стоки. Също така, въоръжени с тухли, те нападнаха и централата на CNN. След тях, сградата остава с графити по стените и счупени стъкла. Журналистите вътре казват, че поне двама полицаи са били ранени.

В близо 30 града в САЩ имаше протести, които искаха справедливост за чернокожият Джордж Флойд, който бе задушен от полицай по време на арест. На фона на всичко това, Бернис Кинг, дъщеря на Мартин Лутър Кинг Джуниър заяви, че “промяната никога не идва чрез насилие”, а това, което се случва, “не е заветът на Мартин Лутър Кинг.

 

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!