Недостроена офис кула в Лондон може да се превърне в паметник на бума на пазара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
417

Търсенето на офис площи в британската столица рязко намалява, тъй като компаниите намаляват разходите и преосмислят начина на работа

Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

22 Bishopsgate нямаше лесно начало. Работата по най-високата и най-голяма офис сграда в лондонското Сити започна след гласуването за Brexit и трябваше да приключи между март и юни тази година. След това дойде коронавирусът и строителството замря. Броят на работниците на обекта се срина от 1200 до 25, пише Financial Times.

62-етажната кула с площ от 130 хил. кв. м все още се очаква да бъде открита по-късно тази година. Но много проекти бяха спрени, търсенето на офис площи се срина, а предприемачите изпитват финансови затруднения, така че е много възможно сградата, която изпреварва по височина съседите си Cheesegrater (“Рендето“) и Gherkin (“Краставичката“), да се превърне в паметник на пика на пазара за известно време.

22 Bishopsgate „е може би най-високата летва за небостъргачите. Хората няма да могат да оправдаят разходите за строителството му и мисля, че наемателите ще се притесняват да са в кули, особено с такъв мащаб“, коментира Крис Люис, директор на компанията DeVono Cresa, която консултира наематели на офиси.

Сградата има площи за 12 хил. служители на наематели, сред които големи застрахователни компании, правни кантори и американската фондова борса Nasdaq. Тя има огромно фоайе, хъбове за иновации, уединени места за почивка и стени за катерене.
Около 60% от сградата вече е отдадена под наем, казва Хари Бадъм, ръководител на отдел „Развитие“ за Великобритания в компанията AXA IM Real Assets, която е собственик на 22 Bishopsgate. Това означава, че над 46 хил. кв. м още не са заети.
Бадъм е убеден, че те ще бъдат запълнени. „Все още виждаме активен пазар в момента за хора, които трябва да се преместят до една година. Ако търсите 10 хил. кв. м, имате ограничени варианти в Лондон“, допълва той.

Но перспективите далеч не са ясни. В края на март 100% от предприемачите бяха песимистично настроени за перспективите пред наемния пазар в Лондон, сочи допитване на Deloitte.

Оттогава наемната дейност рязко намаля. 28-те хил. кв. м, усвоени през осемте седмици от края на март, са с 88% под нивото през същия период на миналата година, сочат данните на DeVono Cresa. И почти една трета от площите са били наети с една сделка за 22 Bishopsgate. Няма причина да се очаква бърз скок, смята DeVono Cresa.

Предприемачите все пак могат да задържат проекти, докато има повече яснота на пазара. Половината от участниците в допитването на Deloitte планират да намалят проектите си в строеж.

За някои предприемачи обаче е твърде късно да натиснат спирачките. Насърчено от ниските нива на свободните площи, около 5%, и решителните резултати от парламентарните избори миналата година строителството се върна на нивата си преди гласуването за Brexit.

От октомври 2019 г. до март 2020 г. е започнало строителството на близо 465 хил. кв. м офис площи в Лондон, сочат данните на Deloitte. Високият обем отразяваше оптимизма в началото на годината, казва Бо Гловаж, един от авторите на доклада на Deloitte. “Сега той си отиде“, допълва анализаторът.

Рецесията, която правителството предупреди, че ще е тежка, ще намали желанието и възможностите на компаниите да влагат пари в офиси. Някои намаляват разходите, като ограничават използваните площи или се оттеглят напълно.

„Решихме, че изобщо няма да се нуждаем от централния офис“, казва Майк Хампсън, главен изпълнителен директор на малката финансова консултантска компания Bishopsgate Financial. Това ще намали фиксираните разходи с една четвърт, допълва той.

Технологичните компании, които съставляват значителна част от търсенето, често на споделените работни пространства, предоставяни от компании като WeWork, също са подложени на натиск.

„Блокадата дойде и те неочаквано трябваше да решат дали ще могат да оцелеят или не“, казва Андрю Рухан, управляващ директор в Plexal, оператор на coworking пространства в източната част на Лондон. „Ако нямат финансиране, няма да се нуждаят от имоти… Ще се съсредоточат върху оцеляването“, допълва той.

Заетостта на споделените офиси може да намалее с 20%-30%, прогнозира анализаторът.

Компании, които притежават офис сгради в Лондон, сред които Great Portland Estates и Land Securities, съобщават, че нивата на заетостта им са намалели до 10% през последните седмици. Консултантската компания Colliers счита, че 60% от бюрата ще останат незаети, докато са в сила мерките за социално дистанциране.

Някои очакват начина на използване на офиса да се промени за постоянно. „Ще имаме психологически махмурлук от от социалното дистанциране през цялата година“, прогнозира Джак Прингъл, регионален директор за Европа, Близкия изток и Африка в компанията за архитектура и дизайн Perkins and Will.

„Дните на пренаселените офиси с хора, които седят наоколо и правят неща, които могат да вършат и от вкъщи, вероятно свършиха“, казва той и допълва, че компаниите ще се запитат: „За какво искаме този офис?“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!