Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

Според търговски експерти Вашингтон и Брюксел използват Лондон, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Лондон иска да накара Брюксел да ревнува, като флиртува с Вашингтон по отношение на търговията. Великобритания обаче може скоро да открие, че всъщност тя е тази, която е водената за носа, пише Politico.eu в свой анализ.

Вторият кръг от преговори между Обединеното кралство и САЩ започва днес, като Великобритания ясно заявява, че се надява, че паралелните разговори с Америка ще притиснат Европейския съюз (ЕС) при обсъжданията за търговската сделка след Brexit.

Някои, включително високопоставени фигури в британското правителство, се надяват заплахата от отклоняване на британската търговия и отдалечаване от регулаторната орбита на ЕС да даде предимство над червените линии на Брюксел. Както казва бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис, преговорите със САЩ ще бъдат „психологически много полезни“ за Великобритания, за да убедят ЕС, че страната не се моли и може да отиде другаде.

Бившият съветник по търговията на Великобритания Шанкер Сингам заяви, че Лондон може да окаже натиск върху Брюксел в този триъгълник. Според него веригите за доставка ще се „преориентират бързо“ далеч от пазарите на ЕС към други страни, ако преговорите за търговската сделка след Brexit се провалят. Същевременно, според него, ЕС ще се притеснява от това, че Великобритания ще се оттегли от стандартния си режим в ключови области като селското стопанство.
„Ако не се стигне до споразумение между САЩ и Великобритания, тогава естествено ЕС би се почувствал малко по-удобно относно своята позиция за преговорите“, посочва Сингам. „Ако бях производител на агнешко или говеждо във Франция или Ирландия или където и да е другаде в Европа, сега би ми било много неприятно“, допълва той.

Други обаче твърдят, че Великобритания греши, като смята, че може да сплаши ЕС, тъй като не може да си позволи да застраши жизненоважната търговия с блока. Страната вече постави някои бариери.

Междувременно някои търговски експерти се замислят дали в действителност Вашингтон и ЕС не използват Великобритания, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц. Други са съгласни, че играта на Великобритания е да накара Брюксел да повярва, че може да загуби нещо, което иска.

„Никога не подценявайте ирационалните неща, които ревността може да ви накара да направите”, отбеляза един опитен търговски наблюдател в Лондон. „Трябва да си представяте обекта на привързаност и наистина да вярвате, че сте победили”, допълва той.

Заплахата от регулаторно разминаване изглежда е голям двигател за Великобритания. Един висш служител, близък до преговорите за Brexit, подчерта пред журналисти на неотдавнашен брифинг областите, в които Великобритания „трябва да реши“ дали да следва американския, или европейския подход.
Междувременно в британския кабинет бушува дебат за това колко далеч могат да стигнат косвените заплахи за хранителните стандарти на ЕС на фона на опасенията, че Великобритания би могла да позволи на животински продукти с ниско качество и цена – например измитите с хлор пилета от САЩ, да подбият местните земеделски стопани.

Министърът на международната търговия Лиз Трус настоява за по-свободна ръка в преговорите със САЩ, докато по-предпазливите членове на кабинета, водени от министъра на храните (и бивш фермер) Джордж Юстис, имат желание да защитят селскостопанския сектор в Обединеното кралство, казва високопоставен държавен представител пред POLITICO. Кой ще надделее в спора ще определи обхвата на всяка възможна заплаха за ЕС.

Търговски експерти поставят под въпрос обаче как музиката с настроение, която Лондон свири, ще се чуе в Брюксел. „ЕС вероятно не вярва, че Великобритания ще навреди на земеделските производители”, казва Дейвид Хениг, британският директор на Европейския център за международна политическа икономия.
Сам Лоу, старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа, също твърди, че британските опити да изиграят ЕС по собствените му стандарти няма да сработят. Той посочи, че Великобритания не може да заплашва блока, тъй като вече прие нови бариери пред търговията с Брюксел.
„Това би могло да бъде много по-голям проблем, ако Великобритания се опитваше да установи много по-дълбоки отношения с Европейския съюз, отколкото в момента има, тъй като ще има много по-голяма дискусия за компромиси и избягване на разходи”, обяснява той. „По същество обаче Великобритания е решила да си причини огромна икономическа болка, когато става въпрос за търговските отношения с ЕС, за ​​да има свободата да извършва тези сделки“, допълва той. „Не съм сигурен защо преговорите със САЩ в този случай да окажат натиск върху ЕС“, заключава експертът.

Други смятат, че заплахите от Великобритания не са достоверни, тъй като ЕС е много по-важен търговски партньор за Обединеното кралство от САЩ. Обединеното кралство разчита на блока за около половината от износа си, а на САЩ – за една пета, така че има много повече какво да губи от Брюксел, отколкото да печели от Вашингтон.

Представител на ЕС коментира пред изданието, че опитите на Великобритания да разговаря за търговията със САЩ са идеологически. „Реалността е, че ЕС все още е най-важният търговски партньор“, допълва той.

Хари Бродман, бивш американски търговски преговарящ и управляващ директор на Berkeley Research Group, заяви, че износът на Обединеното кралство за ЕС е три пъти по-голям от този за САЩ. „Трудно е да се види на съвкупно ниво как Лондон може да използва някакво значително междусекторно споразумение, което може да постигне с Вашингтон, за да укроти Брюксел. На първо място вероятността да постигне сделка с Вашингтон е откровено ниска”, посочва той.

“Ако не друго, ако бях търговски преговарящ, работещ от името на Великобритания, най-големият ми страх би бил ЕС и САЩ да ме изиграят помежду си“, допълва той.

Всъщност, преговарящите от името на ЕС и САЩ се познават добре след дългогодишни и неуспешни опити да постигнат споразумение. Броудман посочва финансовите услуги като една област, в която ЕС може да се възползва от позицията си, за да предложи повече на САЩ, отколкото на Великобритания, особено след като някои компании преместиха вече работни места от Острова на континента, за да продължат да оперират след Brexit.
Междувременно някои в Брюксел очакват САЩ да се възползва от Великобритания, възприемайки това като отчаяна търговска сделка, която да оправдае вота за Brexit. „Очевидно нямаме много информация … но чухме, че американците отчасти инструментализират тези разговори, защото знаят, че британците имат нужда от този успех”, заявява служител на ЕС пред медията. Продължават споровете около китайската фирма Huawei и данъка върху технологичните гиганти, като Вашингтон иска от Великобритания да отстъпи напълно по тези два въпроса.

Лоу от Центъра за европейска реформа смята, че Великобритания може да бъде първата стъпка на САЩ от сключването на сделка с ЕС, макар и преговорите в момента да са затихнали. „Обичайно е големите икономики да избират малка държава в глобална зона, за да поставят прецедент, „преди да се насочат към по-голямата награда“, коментира той. Ако САЩ успеят да убедят Великобритания за всичко, с което Лондон в момента не е съгласен, Вашингтон ще има повече възможности да аргументира ограниченията на ЕС за американските производствени методи и продукти, добавя Лоу. „Ако могат да ни накарат да ядем всичко, което поставят на масата, това им помага в дискусиите им с ЕС, което, разбира се, е по-голямата награда за САЩ, защото това е по-голям пазар“, казва той.
Превземането на ЕС чрез постигане на бърза сделка с Джонсън несъмнено е мотивация за Доналд Тръмп. Всъщност министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че Великобритания е на „предната линия” за търговска сделка с Вашингтон.

„Ние сме част от триъгълника между ЕС и САЩ, а не сме ужасно важни играчи в тази игра“, казва Хениг от Европейския център за международна политическа икономия. „В най-лошия случай ние сме пешки в борбата им или ще бъдем изиграни, или просто игнорирани“, заключава той.

Има причини САЩ и Обединеното кралство да не бързат да постигнат сделка – не на последно място и часовникът на преходния период за Brexit тиктака, предстоят и избори в САЩ. Това ограничава обхвата на възможен пакт Лондон-Вашингтон.

Обединеното кралство е ключов етап от влизането на американските компании на единния пазар на ЕС и тези фирми отчаяно знаят каква ще бъде връзката между Лондон и Брюксел от догодина.

Изглежда, че споразумение между Вашингтон и Лондон тази година няма да има, както ръмп първоначално се надяваше, дори ако Великобритания настоява да сключи пакт преди изборите през ноември. “Ще отнеме време, за да бъда честен”, заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър пред събитие на Икономическия клуб в Ню Йорк миналата седмица.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!