Шинрин-йоку или горското къпане – нов начин за справяне със стреса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Британски учени доказаха, че стресът вреди на здравето, а японците постигнаха още повече и предложиха прост и ефективен начин за справяне със стреса – осъзнати разходки из гората. Новата практика се нарича Шинрин-йоку, което означава „горски бани“ или „горско къпане“. Потъвайки в съзерцанието на живописни пейзажи, ние възстановяваме изгубената връзка с природата и света, възстановявайки енергията на тялото и духа. Шинрин-йоку разтваря последствията от стреса.

Хобитата и спортът струват много пари, приятелите изискват внимание, медитацията отнема много време и само майката природа е готова да сподели с нас своята неизбежна сила просто така.

Японците оценили Шинрин-йоку като достъпен начин за справяне със стреса. По-полезно е за здравето от изтощаващото обучение и промиването на мозъка от терапевт. Горското къпане е самоукрепваща дейност. Не е необходимо да се насилвате да правите Шинрин-йоку – пътуването извън града е само по себе си приятно и не изисква вътрешна мобилизация. Не е необходимо да се концентрирате в нещо конкретно. При съзерцаване на гората, вниманието се задържа неволно, така че Шинрин-йоку не води до умора.

От 1982 г. в Страната на изгряващото слънце действа Националната програма Шинрин-Йоку. През това време Японското дружество по горска терапия, заедно с други изследователски центрове, провежда много полеви проучвания и получава доказателства за полезното въздействие на Шинрин-йоку върху физическото и психическото състояние на човек:

1.Изравняване на сърдечният ритъм и пулс, нормализира кръвното налягане, намалява зависимостта от лекарства при пациенти с хипертония.

2. Активиране на имунната система. Резултатът се запазва за месец след горската баня.

3.Намаляват нивата на равнището на кортизол и нормализиране на кръвната захар, предотвратяване на затлъстяването и метаболитния синдром. Шинрин-йоку ще помогне да отслабнете без изпотяване и скучна диета.

4. Бързо възстановяване след операции, травми и инфекции. Американският изследовател Роджър Улрих, който изучавал особеностите на рехабилитацията на пациенти след коремни операции, открива, че в отделения и стаи с изглед към градината пациентите се възстановяват по-бързо.

5. Подобряване на паметта, концентрацията и познавателните способности, отключване на творческия потенциал. Според статистиката на университета в Мичиган, студентите практикуващи Шинрин-Йоку, усвояват с 20% повече материал, а специалисти в университетите в Юта и Канзас установяват, че след половинчасова горска баня броят на грешките при решаването на евристични проблеми намалява с около наполовина.

6. Борба с безсънието: след сеанс с Шинрин йоку, продължителността на нощния сън се увеличава с 45 или повече минути.

7. Поддържане на емоционално благополучие, побеждаване на депресия, гняв и безпокойство. Експериментите, проведени в Станфорд и университета в Есекс, установяват, че горските бани повишават настроението и самочувствието на 90% от анкетираните. С редовни сесии Шинрин йоку намалява раздразнението и тревожността, повишава работоспособността и устойчивостта на стрес.

Горското къпане включва пълно потапяне в стихията чрез силата на всичките пет сетива, като не оставя място за размисъл. Любуването на зеленината по време на Шинрин-йоку стимулира производството на ендорфини, които повишават настроението и намаляват чувствителността към болка. Честотите на естествените звуци, придружаващи „горското къпане”, потушават прекомерната възбуда и балансират нервните процеси, разпръскват негативните емоции и обсебващи мисли. Да се занимавате с Шинрин йоку под пеенето на птиците е чисто блаженство!

Натурална ароматерапия – Иглолистните дървета и ароматните билки, които срещаме в часовете на Шинрин-йоку, отделят летливи вещества, които поддържат здравословен тонуса на нервната система. Освен това растенията насищат въздуха с отрицателни йони, които прогонват умората, изпълвайки душата и тялото с ободряваща свежест. Ароматерапията дава осезаем резултат.

Ходенето боси и седенето на тревата възстановяват комуникацията с електромагнитното поле на Земята. Редовното заземяване по време на сеансите на Шинрин-Йоку буквално ви позволява да усетите земята под краката си и да придобиете непоколебима самоувереност.

Ширин-йоку не изисква абсолютно отдаване; няма нужда да ходите в ашрам или да ставате отшелник. За да получите положителния резултат от горските бани, достатъчно е да почивате сред природата за около два часа всеки уикенд или да се разхождате в парка всеки ден за около 20 минути. В същото време Шинрин- йоку не изисква специално обучение – просто бавно вървите по горската пътека и мислено отбелязвате всичко, което виждате, чувате и чувствате, позволявайки на гората да проникне вътре във вас.

Гората е прародител на човешката цивилизация, нейната светиня и главен лечител. Основните принципи на горската медицина казват, че в гората се сливаме отново с природата и се стремим към щастие и здраве. Изкуството на горското къпане е способността да се свържем с околната среда чрез всичките пет сетива. За да се възстановим, трябва само да приемем поканата от природата и да влезем в нейния чертог, а тя ще се погрижи за останалото.

Насладете се на звуците, миризмите и пейзажите на околният ландшафт в гората. Първо намерете уединено място. Потърсете такова място, където на тялото да е удобно и душата да се изпълва с радост. Основната тайна за събуждане на силата на гората се крие в ангажирането на всичките пет сетива. Попийте природата с ушите, очите, носа, устата, цялото тяло. Слушайте как пеят птиците и шумоленето на ветреца в листата. Погледнете преливащите се зелени корони на дървета, гледайте как светлина струи през клоните. Дишайте с пълни гърди чистият въздух. Поставете двете ръце върху ствола на дървото, опитайте се да усетите потока на енергията идваща от него. Легнете на земята. Нека ароматът на гората да ви опияни, нека вълните на радост и спокойствие свободно да текат през вас. Сега вие сте слети отново с природата и тръгвате по пътя, водещ към щастието.

Ако се събуди интереса ви, повече подробности може да намерите в книгите, които наскоро излязоха на българския книжен пазар по темата.

Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане – Д-р Цин Ли

Шинрин-йоку. Изкуството на горските бани – Ф. Миралес, Е. Гарсия
tribune.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!